Denise Eriksson.Denise Eriksson.
Denise Eriksson.
enast var hon ute i 5 månader, snart är det dags igen. Foto: Denise Erikssonenast var hon ute i 5 månader, snart är det dags igen. Foto: Denise Eriksson
enast var hon ute i 5 månader, snart är det dags igen. Foto: Denise Eriksson
Intresset för noshörningar har ifrågasatt flera, men i Denises växer de. Foto: Denise ErikssonIntresset för noshörningar har ifrågasatt flera, men i Denises växer de. Foto: Denise Eriksson
Intresset för noshörningar har ifrågasatt flera, men i Denises växer de. Foto: Denise Eriksson
"De överraskar mig hela tiden, de är så fridfulla när de går där ute", säger hon. Foto: Denise Eriksson"De överraskar mig hela tiden, de är så fridfulla när de går där ute", säger hon. Foto: Denise Eriksson
"De överraskar mig hela tiden, de är så fridfulla när de går där ute", säger hon. Foto: Denise Eriksson

Denise, 20, fotar tjuvjakt: "Vill hjälpa"

Publicerad

Tjugoåringen tog sitt pick och pack för att resa till Sydafrika i fem månader.

Nu ska hon snart tillbaka – för att återigen dokumentera tjuvjakt på noshörningar.

– Jag hade hört mycket om noshörningarnas situation och ville hjälpa till och göra någon skillnad, säger Denise Eriksson.

Denise Eriksson, 20, från Sollebrunn fick 2014 ta emot Hasselbladsstiftelsens stipendium på 100 000 kronor, något som Alingsås Tidning tidigare skrivit om. Pengarna skulle gå till att göra en fotodokumentation om tjuvjakten på noshörningar i Sydafrika. Och hon har fått blodad tand. Snart ska hon tillbaka igen.

– Jag hade hört mycket om noshörningarnas situation och ville hjälpa till och göra någon skillnad. Noshörningar har växt i mina ögon, de är så missförstådda djur. Alla tycker att de är fula och tråkiga men jag har fått se sidor när de busar och jagar varandra. De överraskar mig hela tiden, de är så fridfulla när de går där ute.

På plats i Sydafrika kombinerar hon foto, som legat henne nära hjärtat sedan hon fyllde 15 år och fick sin första kamera, med sitt stora djurintresse.

"Jag hade gärna flyttat dit"

Sommaren 2014 gick Denises dröm i uppfyllelse då väskan packades för att bege sig till Sydafrika och bo där i 5 hela månader. Det hon skulle få ägna sin tid åt var att fotografera, volontärarbeta och spendera tid med vilda djur i naturen.

Till sommaren planerar Denise att göra sin tredje resa själv till Sydafrika för att återigen jobba med anti-tjuvjakt mot noshörningar.

– Första gången jag reste själv var det jättehemskt. Jag ringde pappa i panik på flygplatsen i London. Andra gången kändes det lättare. Jag tycker det är roligt att träffa nya människor. Och jag vill känna att jag gör något viktigt, säger Denise.

Hon berättar att hon vill vara med och arbeta aktivt mot tjuvjakten på riktigt, i stället för att se på från sidan. Drömmen är att i framtiden jobba på National Geographic och arbeta med bevarande av olika arter. Fram till sommaren arbetar hon som timvikarie inom hemtjänsten, föreläser och säljer sina bilder för att få ihop pengar till resan som hon helst vill vara ute på i minst ett halvår.

– Jag hade gärna flyttat dit, det hade jag inte haft några problem med alls, säger Denise Eriksson.

Josefine Olausson
Josefine Olausson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER