Foto: Per Wissing
 Foto: Per Wissing

Den ständiga kampen om kryssen

Publicerad
Uppdaterad
Att ha en personvalskampanj - eller att låta bli. Det är frågan för de politiker som kandiderar till Riksdagen.
Svaret kan betyda skillnaden mellan att få en plats och att hamna utanför.
- Vi tror att personvalet är något som stärker oss som parti och demokratin som sådan, säger Kristdemokraternas valombudsman Hampus Hagman.
Samtliga borgerliga partier i Göteborg har kandidater som kampanjar och en positiv syn på fenomenet.
2011 ska personvalsspärren sänkas till fem procent från nuvarande åtta, vilket kan innebära en ganska stor skillnad. Om femprocent-spärren funnits i valet 2006 hade 13 politiker kryssat sig in i stället sex.
Och i Folkpartiet jublar man över förändringen. Pär Gustafsson, som själv kandiderar till Riksdagen, menar att personvalskampanjer och kryss stämmer väl överens med partiets ideologi.

Vill låta väljarna bestämma

- Kryssen ska vara helt avgörande. Man kan göra en vägledande ordning på listorna, men vi vill låta väljarna välja.
Situationen ser helt annorlunda ut i det röd-gröna blocket i Göteborg. Där är det bara Miljöpartiet som har en positiv inställning till personvalskampanjer, varken Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna har en enda kampanjande Riksdagskandidat i Göteborg.
Enligt Socialdemokraternas ombudsman Claes Wennberg handlar det inte om någon socialdemokratisk policy, utan är ett beslut som ligger hos var och en av kandidaterna.

V avråder kandidaterna

- Men personligen tycker jag att den lista som partiet röstat fram är den som ska gälla.
Vänsterpartiet går ett steg längre och säger att man avråder sina kandidater från att bedriva personvalskampanjer.
- Det är ju en demokratisk process att få fram listorna, säger Elise Norberg Pilhem som är distriktsordförande. Ett visst mått av personvalsinslag kan vara bra för partiet, men vi jublar inte över det här.
Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER