Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den nya spårvagnen har anlänt till Göteborg

Den nya spårvagnen anlände från Tyskland under natten mot fredagenFoto: Eddie Löthman / Västtrafik
Den nya spårvagnen har levererats till Göteborg. Foto: Eddie Löthman / Västtrafik

Under natten mot fredagen kom den första av sammanlagt 40 nya spårvagnar som ska börja provköras i Göteborg under nästa vår, skriver Västtrafik i ett pressmeddelande.

– Äntligen! Detta är startskottet för en rejäl modernisering av spårvagnstrafiken i Göteborg, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande i Västtrafik, i pressmeddelandet.

Den första spårvagnen, som har nummer 490, lämnade Bautzen i Tyskland på tisdagen och kom fram till Göteborg under natten mot fredagen.

– Äntligen! Detta är startskottet för en rejäl modernisering av spårvagnstrafiken i Göteborg. Med nya spårvagnar kan vi påbörja utfasningen av de äldsta modellerna. De nya spårvagnarna är ljusa och fräscha och tillgängliga för alla resenärsgrupper och har dessutom plats för fler resenärer ombord än tidigare modeller. Det blir ett stort lyft för våra resenärer, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande i Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Peter Hermansson (M), styrelseordförande i VästtrafikFoto: Eddie Löthman / Västtrafik

Det är först under våren 2020 som spårvagnen ska börja provköras i 20 000 kilometer och slutliga justeringar och installationer ska göras innan det, skriver Västtrafik i pressmeddelandet.

”En modern produkt” 

Den nya modellen ska vara mer tillgänglig för barnvagnar och rullstolar, den kan köra i båda färdriktningarna för att förenkla vid omläggningar och har därför dörrar på båda sidorna samt två förarhytter. 

– Nu kommer vi att få möjlighet till ännu fler nöjdare resenärer men även nöjdare medarbetare. Med nya spårvagnar kommer förarnas arbetsmiljö i trafiken att klart förbättras och för fordonsteknikerna förenklas och moderniseras underhållsprocesserna avsevärt. Med en modern produkt ges riktigt bra förutsättningar för en förbättrad service till våra resenärer, säger Hans Nilsson, vd för Göteborgs Spårvägar i pressmeddelandet.

Under våren ska den andra spårvagnen av den nya modellen komma till Göteborg, och när de båda har blivit helt godkända ska leveransen av de resterande 38 börja.

Västtrafiks och Göteborgs spårvägars plan är att de 40 vagnarna ska finnas i Göteborg under 2022. 

Den nya spårvagnen

Modell M33 – Göteborgs nya spårvagn

Längd: 33 meter

Antal resenärer: Plats för 75 sittande och 155 stående resenärer.

Antal nya vagnar: 40 (10 tvåriktningsvagnar och 30 enriktningsvagnar). Avtalet ger möjlighet att beställa ytterligare 60 spårvagnar.

Byggs av: Bombardier Sweden AB och tyska Kiepe Electric i Bombardiers fabrik i Bautzen, Tyskland. Slutmonteringen sker i Österrike.

Kostnad: Totalt 1,3-1,4 miljarder kronor som betalas av Västra Götalandsregionen/Västtrafik, som kommer stå som ägare till de nya spårvagnarna.

 

Källa: Västtrafik