Syftet med konstverket var att visa att avkastning på kapital är mer lönsamt än att arbeta. Konstverkets budget skulle investeras på börsen – och avkastningen skulle gå till att på livstid anställa en person vars enda arbetsuppgift var att befinna sig på station Korsvägen i centrala Göteborg.
”Evig anställning” uppmärksammades stort i Sverige och blev omtalat internationellt 2017.
Men nu stoppas alltså konstverket av Trafikverket, rapporterar GP. Detta då det strider mot en paragraf i kapitalförsörjningsförordningen. Juryn för statens konstråds och Trafikverkets gemensamma tävling Kronotopia ska inte ha känt till lagparagrafen när de utsåg ”Evig anställning” till segrare för snart fem år sedan.
Konstverket var tänkt att bli en del av den permanenta konsten i Västlänksprojektet.
Statens konstråd tycker annorlunda
Patrick Amsellem, direktör på Statens konstråd, kommenterar Trafikverkets beslut bland annat så här:
– Det är väldigt tråkigt att projektet Evig anställning avbryts. Inte minst med tanke på det starka stöd som vi uppfattar att konstverket har hos många göteborgare. Trafikverket och vi gör olika bedömningar av projektets genomförbarhet.
Enligt Statens konstråd har de ansvariga konstnärerna, Simon Goldin och Jakob Senneby, tillsammans med juridisk expertis tagit fram stadgar och gåvobrev för stiftelsen ”Evig anställning”.
Amsellem fortsätter:
– I bland går konstverk som inte förverkligas ändå till historien. Evig anställning banar nya vägar för hur offentlig konst kan tänkas och har förändrat allmänhetens syn på vad offentlig konst kan vara. Flera hundra personer från många olika länder har sökt tjänsten som evigt anställd på station Korsvägen. Det vittnar om att idéförslaget ”Evig anställning” väcker nyfikenhet och stort engagemang, både i Sverige och internationellt, säger Patrick Amsellem.