Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tusental protesterade mot vaccinpass – utan tillstånd

Coronaprotest i Stockholm och Göteborg.
Omkring 200 personer är på plats i Göteborg för demonstrationer mot vaccinpass.
Foto: Linnea Lundström
Bilder från lördagens demonstration i Göteborg.
Foto: Linnea Lundström

Under lördagen ägde en demonstration mot vaccinpass rum i centrala Göteborg. 

När demonstranterna tågade mot Götaplatsen hade upp emot 1500 personer anslutit. 

– Den är inte tillståndsgiven. De har inte ens ansökt, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson. 

Direktrapport: Coronaviruset

Under lördagen samlades flera för att uttrycka sin ilska mot kravet på vaccinpass på evenemang med fler än 50 personer. 

När protesterna ägde rum kameraövervakade polisen innanför vallgraven, Avenyn, Heden och Vasastan med anledning av demonstrationen.

– Vi har en strategi som vi följer. Vi har haft en god kontakt med folk som är med i den här organisationen eller vad man ska kalla det, men den är inte tillståndsgiven. De har inte ens ansökt, sa Christer Fuxborg.

Det innebär att polisen, om man lyckas identifiera en arrangör, kan komma att upprätta en anmälan om brott mot ordningslagen.

– Vi kommer att hålla oss på behörigt avstånd så länge det bara går, och beakta mötesdeltagarna där med anledning av de grundlagskyddande rättigheterna kring yttrandefriheten, säger han och fortsätter:

– Vi kommer också att försöka bistå och biträda så att trafiken med bussar och spårvagnar fungerar så bra det bara går.

”Ska vara upp till var och en”

Till en början befann sig ett par hundra personer på plats, men de ökade snabbt och när det var dags att tåga mot Götaplatsen uppskattade polisen att mellan 1000 och 1500 demonstranter var på plats.

”Frihet Sverige vi har fått nog” skanderade deltagarna på Gustaf Adolfs torg, och budskapet på både plakat och talen från scenen var tydligt: Nej till vaccinpass.

Jenny Larsson och Therese Torstensson är kritiska mot kravet på vaccinpass för evenemang med fler än 50 personer. ”Vi vill inte ha ett samhälle där man är uppdelad efter vilka medicinska produkter man har tagit”.
Foto: Linnea Lundström

GT:s reporter på plats, Linnea Lundström, beskriver läget som lugnt och utan några överträdelser.

Jenny Larsson och Therese Torstensson är några av de som kommit till torget på lördagen.

– Vi är här för att säga nej till vaccinpass. För att få bevara vår frihet och våra rättigheter, oavsett om man är vaccinerad eller inte, säger Therese.

– För mig handlar det egentligen inte om man är vaccinerad eller inte, utan om våra mänskliga rättigheter. Vi ska få bestämma över våra kroppar själva, fyller Jenny i.

Samtidigt är det ju fritt fram att inte vaccinera sig?

– Fast det är det inte om man vill gå på teater eller stora evenemang, då måste man ha vaccinpass. Jag tycker det är grundläggande mänskliga rättigheter, att vi ska ha frihet. Självklart, man får ta hur många medicinska produkter man vill, men det ska vara upp till var och en.

”Det finns nog något bakom som inte vi alla känner till helt hundra”, säger Alexandra Rydström, som demonstrerade i Göteborg på lördagen.
Foto: Jens Andersson

Alexandra Rydström höll upp ett plakat med texten ”#stoppminkropp – fritt val”. 

– Jag står bakom mänskliga rättigheter, i det här fallet är det mot vaccinpass. Det finns inga medicinska underlag för att det skulle minska någon smittspridning.

Vad tror du är syftet med vaccinpasset då, eftersom du menar att det inte finns några medicinska skäl?

– Det finns nog något bakom som inte vi alla känner till helt hundra, men framför allt så är det väl makt och kontroll. Vi har ett demokratiskt land, sägs det, och då ska det också finnas demokrati. Är vi tillräckligt många så tror jag att vi kan förändra.

Säpos varning inför demonstration i Stockholm

I Stockholm pågår en större demonstration med mellan 8000-9000 deltagare. Bakom ligger organisationen ”Frihetsrörelsen” som tidigare arrangerat stora protester i huvudstaden. 

Inför den demonstrationen säger Säpo att våldsbejakande högerextrema allt mer börjat söka sig till den coronakritiska miljön.

–– Det är ett tillfälle för dem att nå ut med sina budskap men också träffa människor som är arga och upprörda i syfte rekrytera, säger Susanna Trehörning, biträdande chef inom författningsskydd och kontraterrorism vid Säkerhetspolisen, till SVT Nyheter.

I Stockholm tågade tusentals mot Sergels torg – däribland nazister från organisationen NMR.