Oroligheter bröt ut i samband med att Sverigedemokraterna skulle hålla torgmöte på Kungsportsplatsen i Göteborg. Foto: Anna-Karin Nilsson
Oroligheter bröt ut i samband med att Sverigedemokraterna skulle hålla torgmöte på Kungsportsplatsen i Göteborg. Foto: Anna-Karin Nilsson

Demonstration vid SD-möte i Göteborg

Publicerad
Uppdaterad
Oroligheter bröt ut i samband med att Sverigedemokraterna skulle hålla torgmöte på Kungsportsplatsen i Göteborg.
SD-affischer slets ner och det förekom även flaskkastning.
- Vi har gripit en person och omhändertagit ett antal personer, säger Marie Åhman, vid polisen i Västra Götaland.
Sverigedemokraterna skulle hålla torgmöte på Kungsportsplatsen i Göteborg men möttes av runt 500 motdemonstranter. Mötet skulle ha inletts klockan 13 men på grund av stökigheter på platsen kunde det inte genomföras.

Rev ner affischer

I stället fick polisen eskortera bort ett antal Sverigedemokrater. Vid 14-tiden var det fortfarande oroligt och flaskkastning förekom på Stora Nygatan. Lilla Nygatan fick spärras av och affischer för bland annat SD slets ner av motdemonstranter.
- Motdemonstranterna hade med sig flaggor och banderoller och skanderade i omgångar "Stoppa fascismen", säger Anette Fredriksson, GT:s reporter på plats.

En gripen

Kravallutrustad polis var på plats, liksom ridande polis. Även en polishelikopter sattes in för att bevaka oroligheterna.
- Vi har gripit en person och omhändertagit ett antal personer, säger Marie Åhman.
Motdemonstrationen hade inget tillstånd och de flesta demonstranter hade lockats att delta genom sms-utskick under söndagen.
Polisen använde relativt hårda metoder för att upplösa motdemonstrationen. Flera demonstranter sprejades med pepparsprej. 
Vid 15-tiden började det dock lugna ner sig.
- Men det ser inte ut att bli något torgmöte, säger Marie Åhman.
På valmötet skulle partisekreteraren Björn Söder och riksdagskandidaterna Christian Westling, från Stockholm och Kent Ekeroth från Göteborg tala.
- Först sade polisen att vi skulle få genomföra vårt möte lite senare. Men nu har vi fått ett preliminärt besked om att polisen inte kan garantera vår säkerhet. Då kanske vi får ställa in, säger Björn Söder till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER