Demonstration pågår utanför Migrationsverket

En sittstrejk för palestinier pågår för tillfället utanför Migrationsverket i centrala Göteborg. Den saknar tillstånd och över femtio demonstranter finns på plats.
Foto: Privat / Privat

En sittstrejk för palestinier pågår för tillfället utanför Migrationsverket i centrala Göteborg.

Den saknar tillstånd och över femtio demonstranter finns på plats. 

– I nuläget låter vi dem hålla på. Vi upplöser den om vi upplever att det behövs, säger Johan Ljung, vakthavande befäl på polisen i region väst.

På grund av nekade uppehållstillstånd demonstrerar ett sjuttiotal demonstranter utanför Migrationsverket i Göteborg. Något som polisen ännu inte har riktlinjer för hur man ska agera mot.

Under söndagen trädde regeringens nya beslut om ett maxantal vid allmänna sammankomster och tillställningar. Det landade på 50 personer.

– Vi är med och tittar och vi har en smärtgräns för när vi känner att det här inte längre funkar. För tillfället håller myndigheter på för fullt angående riktlinjer för polisen med det här med maxantalet personer vid allmänna sammankomster men det är inte klart än, säger Johan Ljung, vakthavande befäl på polisen i region väst.

”Låter dem hålla på”

Demonstrationen upplöses inte.

– I nuläget låter vi dem hålla på. Vi upplöser den om vi upplever att det behövs, de bedömningarna görs hela tiden. För just denna demonstration så är det väldigt lugnt eftersom de sitter ner och till och med är tysta. De verkar onöjda med Migrationsverket, säger Johan Ljung. 

Sedan den 8 januari har en sittstrejk pågått av demonstranterna på grund av att tusentals statslösa palestinier i Sverige inte får uppehållstillstånd, och inte heller får utvisas. 

För bland annat Grön Ungdom Storgöteborg är detta en viktig fråga. 

”Så vad är det meningen att de ska göra? Bara för att de enligt Migrationsverket saknar asylskäl saknar de inte skäl att fly. Efter 72 år av ständig konflikt är det inte rimligt att ge dem avslag på sin ansökan.” skrev de i en debattartikel i GT i slutet av februari.