Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demonstration mot vinster i välfärden

Ett tusental personer demonstrerade på lördagen i Göteborg mot vinster i välfärden.
Foto: Jan Wiriden
Anita Pärsson och Kirsti Forsén har engagerat sig i Folkkampanj för gemensam välfärd. "Skola, vård och omsorg ska vara till för alla. Med privatiseringen av skolan är det de med mest pengar som får den bästa utbildningen", säger Kirsti Forsén.
Foto: Jan Wiriden
Per Hansson, 75, pensionerad lärare och ingenjör från Krokslätt, gillar inte att offentlig verksamhet styrs enligt marknadens principer. "Våra skattemedel ska inte slussas till Caymanöarna, de ska gå till vård, skola och omsorg", säger han.
Foto: Jan Wiriden
Babzan Ekdahl Gutesjö, 62, kultursamordnare i Göteborg, har fått nog av vad hon kallar maktmissbruket i offentlig sektor. "Det är väl självklart att vi inte ska göra vinster på våra gamla och våra barn, vi ska veta vart pengarna går och måste börja prata om det", säger hon.
Foto: Jan Wiriden

GÖTEBORG. Bara ett riksdagsparti är emot vinster i välfärden, men opinionsundersökningar visar att majoriteten av väljarna är det.

På lördagen demonstrerade organisationen Folkkampanj för gemensam välfärd runtom i landet.

– Partierna måste börja lyssna på sina väljare i den här frågan, säger Anita Pärsson, aktiv i Göteborgsavdelningen.

Folkkampanjen mot vinster i välfärden

Folkkampanj för Gemensam Välfärd är en partipolitiskt obunden organisation för utveckling av den gemensamma välfärden och mot vinster i densamma.

Organisationen anordnar landsomfattande manifestationer inför riksdagsvalet.

Initiativet till kampanjen togs vintern 2013 av nätverk i Stockholm, Göteborg och Malmö. Nu ingår över 15 olika nätverk och organisationer, lokalt och nationellt, i kampanjen.

Folkkampanjen är partipolitiskt obunden. Bland organisationerna som står bakom den återfinns fackförbunden Seko, Kommunal (Stockholm och Umeå), IF Metall Umeå, ST, Transportarbetareförbundet avdelning 3 i Göteborg och Västra Götaland, samt organisationer som Attac och Jordens vänner.

Källa: Kampanjens webbplats

Ett tusental personer demonstrerade på lördagen på Gustav Adolfs torg mot vinster i välfärden. Bakom demonstrationen stod Folkkampanj för gemensam välfärd, en partipolitiskt obunden organisation som skapades 2013.

– Folk representeras inte av partierna. 51 procent av Moderaternas väljare är emot vinster i välfärden, partierna måste börja lyssna på sina väljare i den här frågan, säger Anita Pärsson, aktiv i organisationen i Göteborg.

Opinionen mot vinsterna

Undersökningar på SOM-institutet vid Göteborgs universitet och en opinionsmätning av Sifo har visat att en majoritet av svenskarna är mot vinster i välfärden. Men i riksdagen är det bara Vänsterpartiet som vill ha ett förbud.

– Som läget är nu är det Vänsterpartiet som har vinster i välfärden som en viktig fråga men vi vill att fler partier ska hörsamma sina medlemmar, vi är inte en förtrupp för Vänsterpartiet, säger Anita Pärsson.

Svenskt Näringsliv fick känga

Under demonstrationen talade bland andra kulturskribenten Cecilia Verdinelli, Transports ordförande Patrik Ljunggren och läraren Åsa Hjalmers, som kritiserade Svenskt Näringslivs inställning i frågan.

– Ju mer omöjligt Svenskt Näringsliv säger att det är att förbjuda vinster i välfärden, desto mer möjlig tror jag vår kampanj är, sa Åsa Hjalmers.

Kampanjen finansieras genom donationer och är sponsrad av bland andra Transportarbetareförbundet och stöds av flera andra fackförbund.