Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Demonstration mot Sahlgrenska-beslut

Branka Djukanovic Svensson, sjuksköterska och styrelseledamot i vårdförbundet avdelning Västra Götaland. Foto: ULRIKA HELGESSON
Under måndagseftermiddagen arrangerades en manifestation utanför Sahlgrenska universitetssjukhuset i protest mot budgeten för 2019. Foto: Leonora Lundvall

Måndagens styrelsebeslut om Sahlgrenskas budget innebär kraftiga åtstramningar i verksamheten.

Under eftermiddagen har en demonstration hållits utanför sjukhuset.

– Budgeten är alldeles för liten för att täcka den vård som beställs. Man kan inte effektivisera in absurdum utan att någon drabbas, säger Branka Djukanovic Svensson, sjuksköterska och styrelseledamot i vårdförbundet avdelning Västra Götaland.

Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelses ordförande Johnny Bröndt har tidigare förklarat för GT att sjukhuset ligger back med mellan 150 och 200 miljoner.

– Det klarar vi inte under 2018, så nästa år blir det anpassningar i budgeten. Det innebär att vikariat och tillfälliga anställningar inte kommer att förlängas. Vissa verksamheter har en lite för stor kostym. Den måste de justera, konstaterade han i en intervju.

Det har talats om neddragningar på personalsidan med omkring 200 tjänster, och även ett minskat antal vårdplatser och sammanslagningar av avdelningar.

På måndagen har styrelsen beslutat om 2019 års budget som är på cirka 17,8 miljarder kronor. Det är en ökning från föregående år som enligt ett pressmeddelande bland annat består av finansiering för prishöjningar, tillskott för barnsjukvården och ersättning för ökade OB-kostnader.

”Prioriteringar och effektiviseringar”

I pressmeddelandet konstateras att sjukhuset tar emot fler och sjukare patienter än tidigare och att det därför måste genomföras ”prioriteringar och effektiviseringar”.

– För att klara uppdraget och ge bästa möjliga vård till våra patienter, måste vi fortsätta utveckla vården och arbeta på nya sätt. Om vi fortsätter precis som i dag och jobbar som vi gjort hittills, så kommer vi inte att räcka till. Våra medarbetare kan inte springa fortare, utan vi måste utveckla vården med nya arbetssätt och fortsätta forska och utveckla nya behandlingar, säger sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg Larkö.

Ann-Marie Wennberg Larkö, sjuhusdirektör, Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Anna Hult

Samtidigt framhåller Sahlgrenskas ledning att budgeten innehåller satsningar på bättre samordnad och jämlik vård till sköra äldre, en ny BUP-mottagning i centrala Göteborg och en mottagning för spelberoende.

På måndagseftermiddagen har en manifestation genomförts utanför Sahlgrenska, som bland annat arrangerades av nätverket ”En annan vård är möjlig”.

”Är självklart inte bra”

Vårdförbundets avdelningsstyrelse Västra Götaland ställde sig bakom manifestationen som gick under parollen: ”Stoppa nedskärningarna – ingen ska få dö i en sjukvårdskö”.

– Budgeten är självklart inte bra. Den är alldeles för liten för att täcka den vård som beställts av Västra Götalandsregionen. Vården kan inte effektiviseras in absurdum utan att någon blir drabbad. Det här är mycket oroväckande, säger Branka Djukanovic Svensson, styrelseledamot i vårdförbundet avdelning Västra Götaland och anställd som sjuksköterska vid Sahlgrenska.

Hon säger att både patienter och personal drabbas av neddragningarna.

”Ohållbar arbetsmiljö”

– Det är en ohållbar arbetsmiljö och en tuff situation för patienterna som bland annat råkar ut för långa väntetider på akuten. Vi har patienter som ligger flera dygn på akuten. Så ska det inte vara. De ligger i korridorerna i stället för att komma upp på en avdelning. Platserna där räcker inte till för alla sjuka patienter. Personalen på akuten kan inte bedriva den vård som utförs på en vårdavdelning, säger Branka Djukanovic Svensson.

Sjuksköterskan Can Altintaşli från nätverket ”En annan vård är möjlig” var på plats under manifestationen:

– Vi ville sätta ner foten och visa att vi vill stoppa nedskärningarna. Och vi vill att allmänheten blir upplyst om vad som händer på deras sjukhus. Det här är ett sätt att visa att vi medarbetare är att räkna med. Vi tycker om att jobba på Sahlgrenska och vi vill se målen om en vård i världsklass förverkligas. Men vi måste få de rätta förutsättningarna, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!