Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Demonstration mot IS våld: "Vill visa stöd"

Demonstrationen på Götaplatsen. Foto: Anders Ylander

På lördagen riktas världens blickar mot staden Kobane och IS-terrorn som intagit staden.

I ett tiotal städer i landet samlas demonstranter för att uppmärksamma händelserna – och i Göteborg väntas tusentals personer delta.

– Dels vill vi visa vårt stöd till de som faktiskt bekämpar IS på plats, visa den internationella uppbackningen som finns i kampen, säger Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna som ordnar demonstrationen.

Klockan 14 på lördagen hålls en demonstration på Götaplatsen och Gustav Adolfs torg i Göteborg. Demonstrationen hålls i samband med den internationella protestdagen mot IS och som stöd för den kurdiska motståndsrörelsen.

I Sverige hålls demonstrationer även i bland annat Stockholm, Malmö, Uppsala, Gävle och Karlstad. Och det är inte enbart för att visa de kurdiska styrkorna stöd.

– Vi reser ju också flera krav. Vi vill också sätta press på Turkiet att öppna gränsen. De har under två och ett halvt års tid underlättat och gett sitt stöd för IS genom att hålla sina gränser öppna för IS, men samtidigt stängt gränserna för kurderna, säger Kristofer Lundberg som är Rättvisepartiets Socialisternas ordförande i Väst.

Kurdiska partier medarrangerar

Han uppskattar att tusentals personer kommer delta i demonstrationen. På Gustav Adolfs torg kommer flera talare att delta, bland annat representanter från Vänsterpartiet, Rättvisepartiet Socialisterna, Kurdiska Framtidspartiet och Kurdiska arbetarepartiet.

– Förutom Rättvisepartiet Socialisterna är 14 kurdiska partier med och ordnar demonstrationen. Vi kommer att gå från Götaplatsen till Gustav Adolfs torg, säger Kristofer Lundberg, som har ordnat demonstrationer i Göteborg mot IS i flera veckors tid nu.

"Ett ideologiskt krig"

Bland talarna på Gustav Adolfs torg finns också frilansjournalisten Joakim Medin, som nyligen rapporterade om situationen på plats i Kobane. Många ämnen kommer att beröras under dagen – och många är politiskt laddade.

– Vad som utspelar sig där nere är mer än ett militärt krig. Det är ett ideologiskt krig om vilken framtid man vill ha, det står mellan islamisk fascism eller humanism och demokrati. Revolutionen som startat i området är lika mycket en kvinnorevolution. Var är de europeiska feministerna när kurdiska kvinnor kämpar för sin överlevnad? De lyser med sin frånvaro, säger Kristofer Lundberg.

"Symboliska lik"

Vid 14-tiden samlades också hundratals på Götaplatsen med flaggor, banderoller och skyltar, där de visade sympati med kurderna i Kobane.

På ett långt led började vandringen till Gustav Adolfs torg. Stämningen var lugn.

– Det finns absolut ingen hotbild. Vi är här för att se till att trafiken flyter på så smidigt som möjligt, sa Fredrik Dahlgren, kommunikationspolisen.

– Det är alltid svårt att uppskatta hur mycket folk som kommer. Vid tidigare demonstrationer har det varit mellan 2500 och 3000 personer, tillade han.

Många av deltagarna i demonstrationståget har släktingar, bekanta och vänner kvar i området.

– Världen måste höra oss. Det som händer där är oacceptabelt. Vi vill göra deras röst hörd, säger Nizar Hswrami, 27.

Ali Agri, ordförande i kurdiska föreningen, höll med:

– Det ser bättre ut i dag, världen har fått upp sina ögon för grymheterna. Men man vet aldrig vad som händer i morgon. Det är viktigt att visa att kruderna har bestämt sig. Dö eller frihet, sa han till GT.

I främsta ledet bar man vita säckar med röda fläckar på.

– Det är symboliska lik för att visa att folk mister livet i grymheterna där nere, sa Sella Mahmoud, 24.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!