Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demonstranter till attack mot norska kungaparet

Det norska kungaparet befinner sig på stadsbesök i Chile. Men det är inte alla chilenare som uppskattar deras närvaro i landet.Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Det norska kungaparet befinner sig på statsbesök i Chile. Detta för att markera 100 år av diplomatiska förbindelser mellan länderna.

Men det är inte alla chilenare som uppskattar de norska regenternas närvaro i landet.

Demonstranter har blockerat vägen för kungligheternas bil och hamrat loss på den med knytnävar och flaggor. Det rapporterar NRK

Statsbesöket har varat i sex dagar, och kungaparet har mötts av demonstranter både i huvudstaden Santiago, i Punta Arenas och nu senast i Puerto Williams. Det skriver NRK.

Bakgrunden till protesterna, uppges vara ett missnöje med norska laxodlingsföretag.

Lax är Chiles främsta exportprodukt, och det är en industri som fortfarande växer. Det uppger Arbetarbladet. Men miljöaktivister är kritiska till verksamheten.

– Det finns ingen ekonomisk tillväxt som kan gottgöra för förstörelsen av Patagoniens ekosystem, har chilenaren Max Bello, som i flera års tid har arbetat med skydd av marina miljöer, tidigare sagt till Arbetarbladet.

Slog med knytnävar

Vid det norska kungaparets besök i Puerto Williams, var stämningen mer aggressiv än den har varit i de andra städerna, uppger NRK.

Då kung Harald och drottning Sonja var på väg i sin bil mot flygplatsen, blockerades vägen av demonstranter. 

Enligt NRK gick de även till fysisk attack mot bilen, och bankade på den med knytnävar och flaggor. De ska även ha ropat slagord mot den norska laxodlingen i landet.

Enligt NRK gick demonstranter till fysisk attack mot det norska kungaparets bil.

Omringades på torg

Även under lördagen hamnade kungaparet i närkontakt med demonstranter, som vädrade sitt missnöje. När drottningen och kungen gick över ett torg, omringandes de av upprörda människor. 

NRK uppger att drottning Sonja då ska ha stannat för att prata med demonstranterna och höra vad de hade att säga.

– Vi har upplevt det som en meningsyttring, och det måste de ha lov till, ska drottningen ha sagt.

– Det är glädjande att se att demokratin fungerar. Det är det ett tecken på, sa kung Harald till NRK.

Kungaparet omringades av demonstranter på ett torg.