Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demonstranter störde SD:s möte i Karlstad

Jimmie Åkesson var uppgiven på Twitter efter att ha avbrutit mötet i förtid.
Foto: Anders Hanson/NWT
400 personer demonstrerade och ett 15-tal omhändertogs.
Foto: Anders Hanson

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson lämnade Karlstad utan att ha slutfört sitt tal.

Han stördes ut av demonstranter från flera olika politiska fraktioner uppger Värmlandspolisen.

Men enligt poliser på plats var ordningen så pass god att inget hindrade Åkesson från att tala.

– Vi har uppnått vårt uppdrag på så vis att han har kunnat hålla sitt torgtal utan att behöva äventyra sin hälsa och vi har även lyckats med att upprätthålla den allmänna säkerheten, säger Stefan Wickberg på polisen i Värmland till TT.

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson lämnade Karlstad utan att ha slutfört sitt tal på onsdagskvällen. Han möttes av omkring 400 motdemonstranter och efter att under tre timmar ha avbrutit flera försök att tala på grund av att han blev störd lämnade Åkesson torget.

"Sker motvilligt"

"Nu kl 22 går vårt tillstånd ut och vi måste tyvärr lämna Karlstad utan att ha lyckats slutföra mötet. Det sker motvilligt.", skrev Åkesson på Twitter.

Polisen i Värmland uppger för Expressen.se att man vid två tillfällen uttalade så kallade ordningshållande befallningar mot grupperna som samlats på torget.

Utöver flera olika politiska grupperingar, några av dem från den autonoma vänstern, fanns också flera av polisen kända huliganer, uppger operative chefen Rolf Sandberg.

– Stökigheterna började lite innan Åkesson kom. Det var sedan olika grupperingar som började stöka till det när han kom på plats. Där tog vi bort ett antal personer i ett tidigt skede, säger han.

Polisen: "Kunde ha fortsatt tala"

Ett 15-tal personer omhändertogs under demonstrationen, flertalet misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Men samtidigt som polisen tvingades sätta in resurser mot de stökiga motdemonstranterna säger polisen att ingenting hindrade Jimmie Åkesson från att slutföra talet.

– Vi har uppnått vårt uppdrag på så vis att han har kunnat hålla sitt torgtal utan att behöva äventyra sin hälsa och vi har även lyckats med att upprätthålla den allmänna säkerheten, säger Stefan Wickberg på polisen i Värmland till TT.