Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Demokraternas nya tjänste-man: Politikerna ska hängas

Carina Bilic, talesperson för Stoppa Västlänken Nu får en ny roll som politisk sekreterare för Demokraterna. Foto: PRESSBILD
Det nya partiet Demokraterna gjorde ett succéval i Göteborg i höstas. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Göteborgs politiker, regeringen och media skulle hängas ordentligt, enligt Stoppa Västlänken Nu:s talesperson Carina Bulic.

Nu tar hon steget in i stadshuset i Göteborg som politisk sekreterare för uppstickarpartiet Demokraterna.

Utan att backa en tum:

– Om du vill kalla det för att hängas, anklagas eller dömas, men bära skulden, det gör ni allihopa kollektivt, säger Carina Bulic.

Kommentaren gjordes i oktober 2017 och ledde redan då till kritik från meningsmotståndare.

Det var efter ett radioinslag i Sveriges Radios ”God Morgon Världen” för ett och ett halvt år sedan som Carina Bulic kommenterade inslaget på Stoppa Västlänken Nu:s sida på Facebook:

”Media ska hängas lika ordentligt som Göteborgs politiker, förra regeringen, denna regering, regionpolitikerna, Länsstyrelsen och några andra flata myndigheter när detta är över”.

Kommentaren uppmärksammades redan då av framför allt personer knutna till ja-sidan i Västlänkenfrågan som ett exempel på den råa debatten om stadens stora infrastrukturprojekt.

Carina Bulic: ”Är ett uttryck”

Nyligen anställdes Carina Bulic som en av partiets politiska sekreterare på stadshuset i Göteborg, vilket GP var först att skriva om.

Men kommentaren på Facebook-sidan för Stoppa Västlänken Nu står kvar. 

En valvaka med glada miner när Demokraterna gjorde ett succéval i höstens val. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

 

Och Carina Bulic backar inte:

 Medierna ska behandlas på precis samma sätt som regeringen och kommunens politiker – alla som är medskyldiga till det här haveriet. Om du vill kalla det för att hängas, anklagas eller dömas, men bära skulden, det gör ni allihopa kollektivt.

Är det ett språkbruk du kommer använda i ditt nya jobb i stadshuset, att du tycker att politiker ska hängas?

– Jag tycker du ställer tramsiga frågor. Det är ett uttryck, det kan hända att det inte är speciellt vanligt i Göteborg. Men det är ett allmänt hållet uttryck att man hänger någon, säger Carina Bulic och menar att hon bara använt en metafor för att tydliggöra medias, politikers och myndigheters ansvar för att inte Västlänkenfrågan granskas riktigt.

– Det är helt okej att använda metaforer. Att bära hundhuvudet till exempel, betyder inte att hugga av en hund huvudet och ta det på sitt eget.

Henrik Munck: ”Alla måste ta ansvar”

Hon tycker också att det faktum att hon nämner Länsstyrelsen i kommentaren visar att hon aldrig menat att någon ordagrant ska hängas. 

GT har sökt Demokraternas gruppledare Martin Wannholt som ber att få återkomma. Senare under eftermiddagen ringer i stället partiets kommunalråd med ansvar för trafikfrågorna, Henrik Munck, upp.

Han säger att alla har ett generellt ansvar för hur de uttrycker sig, oavsett om de är politiker, opinionsbildare eller politiska sekreterare. 

Demokraternas kommunalråd Henrik Munck försvarar partiets nya politiska sekreterare. Samtidigt menar han att alla har ett ansvar för hur de uttrycker sig. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

– Alla måste ta ansvar och bidra till hur man vill att samtalsklimatet ska vara. Det är självklart, säger Henrik Munck och gör samma tolkning av kommentaren som partiets nya politiska sekreterare.

– Jag uppfattar det som ett uttryck för att någon behöver stå till svars för en skandal. Det är så jag uppfattar innebörden av det ordet.

Att media ska hängas, politiker ska hängas, regeringen ska hängas, är inte det ganska rått uttryckt?

– Jag uppfattar det som sagt att det som avses är att någon behöver ställas till svars. Det är så jag uppfattar det.