Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Demokraternas krav: Skärpt kontroll av kommunanställda

Ali Khan-nätverket och Backagänget träffades på Posthotellet i augusti.
Jessica Blixt kommunalråd i Göteborg för Demokraterna.
Foto: Pressbild
Stor polisinsats vid Posthotellet där det stora gängmötet ägde rum.
Foto: Linda Bergh
En av ledarfigurerna bakom numera nedlagda Vetenskapsskolan undervisade på kommunens skolor i Göteborg.
Foto: Daniel Olsson

GT har tidigare kunnat avslöja att en ungdomshandledare hade kontakter med ledande personer i gängmiljön i Backa och att en lärarvikarie hade kopplingar till radikal islamism. 

Nu går ett yrkande om ökad kontroll av nyanställda från Demokraterna upp i kommunstyrelsen.

– Det handlar egentligen om att rutinerna som finns inte är tillräckliga eller att de inte följs, säger Jessica Blixt (D).

En av ledarfigurerna bakom numera nedlagda Vetenskapsskolan – en kvinna med koppling till radikal islamism – undervisade i augusti och i början på september på kommunens skolor i Göteborg, visade GT:s avslöjande.

GT har också under hösten kunnat avslöja att en av kommunens ungdomshandledare hade kontakter med ledande personer i gängmiljön i Backa. Mannen pekades också ut av polisen som ”centralt placerad” och aktiv vid det stora gängmötet på Posthotellet. 

Det har fått det näst största partiet i Göteborg, Demokraterna, att lägga ett yrkande till kommunstyrelsen om att skärpa rutinerna, vilket Sveriges Radio tidigare rapporterat.

”Uppmärksammats medialt”

”Inom kort tid har två anställningar av gravt olämpliga individer inom Göteborgs stad uppmärksammats medialt. Fallen väcker frågor om hur stadens rutiner ser ut och hur dessa efterlevs,” står det bland annat.

Syftet är att säkerställa att anställda inom staden inte har kopplingar till extremism eller gängkriminalitet. Det står vidare: 

”Polisen och ett antal myndigheter har under senare tid beskrivit hur kriminella klaner har lyckat skaffa sig infiltratörer på myndigheter och i kommuner. Tyvärr finns anledning att misstänka att det är ett ökande problem. Göteborgs stad behöver därför se över sina rutiner och eventuellt förstärka dessa.” 

”Jätteviktigt att säkerställa” 

Senare har både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna lagt till yrkanden till förslaget.

– Vi har som parti hela tiden lagt förslag om att öka säkerheten och tryggheten, och när det här kom till vår kännedom så ville vi markera. Det är jätteviktigt att säkerställa att vi har kraftfulla verktyg, säger Jessica Blixt, kommunalråd för Demokraterna som välkomnar att fler partier tar upp frågan. 

Båda de här händelserna som ni tar upp i ert yrkande är avslöjanden som gjorts av GT. Borde det inte ha funnits kontroller tidigare?

– Absolut. Det tycker man borde vara självklart men i och med att det uppmärksammats så finns det rutiner som inte följs eller inte är tillräckliga. 

Frågan kommer tas upp av kommunstyrelsen i Göteborg på onsdagen. 

Se också: 

GT:s reporter Daniel Olsson berättar om avslöjandet kring Vetenskapsskolan