Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Henrik Munck utesluts ur D med omedelbar verkan

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Demokraternas kommunalråd Henrik Munck utesluts ur paritet med omedelbar verkan.
Foto: PRIVAT

Demokraterna har på måndagen fattat beslut om att utesluta kommunalrådet Henrik Munck med omedelbar verkan.

I ett pressmeddelande skriver partiet att man under ”mycket lång tid” har hanterat personalproblem runt politikern, att man på flera sätt försökt hitta lösningar men utan framgång.

Man skriver också att förtroendet för honom är förbrukat.

– Mitt agerande har varit i linje med den rådande organisationskulturen, säger Henrik Munck själv.

”Förtroendet mellan ledningsgrupp, majoriteten i styrelsen och Henrik är förbrukat. Det finns därmed inga möjligheter till någon form av framtida förtroendefullt samarbete”, skriver Demokraterna i Göteborg ett pressmeddelande på måndagskvällen.

Enligt partiet ska Henrik Munck ha ”uppenbart motarbetat och skadat partiet genom att skapa interna konflikter”. 

Demokraterna har tidigare erbjudit Henrik Munck ett ”frivilligt avvecklings- och omställningspaket”, skriver man i pressmeddelandet, något som kommunalrådet inte godtagit.

Det handlade om två miljoner kronor för att lämna partiet självmant – 24 månadslöner enligt pressmeddelandet.

Enligt partiets stadgar har Henrik Munck haft sju dagar på sig att ge besked innan det kan bli fråga om uteslutning – något som nu alltså skett.

”Agerande i linje med organisationskulturen”

Henrik Munck menar att de meningsskiljaktigheter som finns mellan honom och styrelsen fortfarande är något som går att reda ut internt, trots beslutet.

– Mitt agerande har varit i linje med den rådande organisationskulturen, men vi behöver bli bättre som organisation och hur vi jobbar tillsammans, men det är detta som behöver redas ut, säger han. 

Hur ser den rådande organisationskulturen ut menar du?

– Såna problem som partistyrelsen beskriver.

Han vill inte i detalj gå in på vad det partiet sammanfattar som ”personalproblem” handlar om.

– Jag har inte motarbetat partiet på något sätt, tvärtom har jag försökt bidra till att det ska bli bättre, säger Henrik Munck.

Henrik Munck under Demokraternas valvaka 2018, då partiet tog sig in i kommunfullmäktige.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Varför valde du att inte godta deras avgångspaket?

– Jag tycker det är fel att ge två miljoner kronor från skattebetalarnas pengar till en politiker på det sättet, och dessutom villkora det med någon form av tystnadsvillkor, jag tycker det är dubbelfel.

Han menar att ett av villkoren i det ”frivilliga avvecklings- och omställningspaketet” var att han skulle förbjudas prata om vissa specifika saker.

Något som Demokraterna menar inte stämmer.

”Vi vill tydliggöra att det frivilliga avvecklings- och omställningspaket inte handlade om att ”köpa tystnad” utan bestod av ersättningen motsvarande 24 månadslöner som Henrik Munck ändå hade fått om han hade suttit kvar som kommunalråd, inklusive skatt och arbetsgivaravgift. Hade Henrik accepterat omställningspaketet hade vi fått behålla ett biträdande kommunalråd”, går att läsa i pressmeddelandet.

Thomas Hedberg, ordförande för Demokraterna.
Foto: Marie Ullnert / Demokraterna

”Haft svårt att acceptera majoritetsbeslut”

Thomas Hedberg är ordförande för Demokraterna, och säger att personalproblemen kring Henrik Munck har hanterats sedan våren 2020.

– Henrik har haft samarbetssvårigheter framför allt med ledning och styrelse, vilket innebär att vi har haft svårt att komma vidare i beslut. Henrik är väldigt precis med vad han tycker och har haft svårt att acceptera majoritetsbeslut. Jag vet inte om det är resultatet av det, men han har baktalat styrelse och ledning, det fungerar inte i ett parti naturligtvis, säger han.

Henrik Munck menar att hans agerande har varit i linje med en kultur inom Demokraterna, vad tänker du kring det?

– Vi är ett nystartat parti och i nystartade verksamheter är det mindre stringent än i en organisation som funnits i många år, men det är ingen grund till att man agerar på det här sättet. Utan vi välkomnar förslag, förbättringsförslag och så där. Det är jättebra, jag tror vi har väldigt högt i tak, om inte annat har det här pågått i ett och ett halvt år utan att vi har agerat.

Borde ni ha agerat tidigare?

– I förhållande till att det är valdag om 356 dagar så är det klart att jag hade önskat det, samtidigt känner jag nu att vi har gått hela vägen med detta, vi har verkligen försökt allting.

I och med att Henrik Munch valt att inte godta avgångspaketet finns det ingen ersättare för honom i kommunfullmäktige. Han blir därmed kvar som vilde, men har inte rösträtt i kommunstyrelsen. 

– Konsekvenserna är ju olyckliga, och det är därför vi försökte få till stånd en överenskommelse med Henrik, säger Thomas Hedberg.