Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demokraterna kritiseras för bristande engagemang

Martin Wannholt och Veronica Öjeskär under Demokraternas valvaka i Göteborg i fjol.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppstickarpartiet Demokraterna kritiseras för svagt engagemang i regionpolitiken, skriver DN.

Enligt tidningen har den politiska sekreteraren Veronica Öjeskär inte varit närvarande vid något nämndsammanträde i regionen sedan valet.

Partiet har inte heller lagt fram någon egen budget.

Göteborgspartiet Demokraterna med den tidigare moderaten Martin Wannholt i spetsen blev det näst störta partiet i kommunvalet i fjol med nära 17 procent av rösterna.

Partiets huvudfråga var att stoppa Västlänken, den framtida järnvägen för pendel- och regiontåg i tunnlar under centrala Göteborg.

– Vi kommer inte backa. Vi måste sluta gräva sönder Göteborg, sa partiledaren Wannholt under valvakan när succén var ett faktum.

Partiet fick 14 mandat i kommunfullmäktige och fem mandat i regionfullmäktige som har sitt högkvarter i Vänersborg. 

Men gällande regionen ifrågasätts nu partiet för ett påstått svagt engagemang. 

Ingen budget

När partierna nyligen lade fram sina budgetar saknades förslag från Demokraterna.

– Budgeten styrs ju av politiken och de orkar inte ens lägga en egen budget. Jag har varit med i regionen i tolv år och har aldrig varit med om det tidigare, säger centerpartisten Maria Andersson till DN.

Enligt DN:s genomgång har partiet fram till juni månad endast lämnat in två motioner och ett yrkande i regionfullmäktige.

Den politiska sekreteraren tillika partisekreteraren Veronica Öjeskär, som också har sju uppdrag i kommunen för partiet, har inte heller deltagit i något nämndsammanträde, även om det inte är obligatoriskt.

Martin Wannholt, partiledare.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Öjeskär säger till DN att det stämmer att hon inte varit på något nämndmöte.

– Politiker sitter i alldeles för många möten som inte leder till någonting. Demokraterna vill halvera den politiska administrationen, det vill säga minska antalet politiska uppdrag och möten med mera. Vi själva i Demokraterna försöker jobba så effektivt som möjligt, säger Öjeskär till DN.

Hon poängterar vidare att hon som politisk sekreterare har full tillgång till alla handlingar digitalt. Partiet har inte heller representation i nämnder och styrelser, varför hon inte anser det som effektiv arbetstid att delta på mötena.

50 000 kronor

Hon säger också till tidningen att det finns en förklaring till att någon budget inte lades fram och att man kommer lägga fram en budget med genomgripande förändringar som syftar till ”kraftigt minskad administration och halverat antal politiska uppdrag”.

När det kommer ske är dock oklart.

Öjeskär får drygt 50 000 kronor i månaden från regionen.

Partiet har, huvudfrågan till trots, inte lyckats stoppa Västlänken vars bygge nu är i gång i staden. Partiet ingår inte i den grupp på sju partier som enades om en valteknisk samverkan efter valet.