Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sköterskor filmade och hånade dementa

- Man blir förskräckt, säger Lena Hallengren, barn-, äldre- och jämställdhetsminister.Foto: HOSSEIN SALMANZADEH / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
GENREBILD Tre anställda på ett äldreboende i Göteborg stängs av - anklagade för att ha filmat och hånat dementaFoto: Genrebild / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALICE VERNERSSON / VÄNSTERPARTIET

Tre undersköterskor vid ett kommunalt äldreboende i Göteborg har stängts av.

De anklagas för att ha filmat och tagit bilder av dementa på boendet – som sedan lagts ut på sociala medier med kränkande kommentarer. 

– Man blir förskräckt av att ta del av den här nyheten, säger äldreminister Lena Hallengren.

Händelsen uppdagades i slutet av förra veckan och stadsdelen utreder nu det inträffade. 

Samtidigt har tre anställda undersköterskor stängts av.

– Det känns som ett bakslag, säger sektorschefen vid den stadsdel i Göteborg som ansvarar för verksamheten vid äldreboendet lokalt. 

Enligt sektorschefen är det på en sluten grupp på Snapchat som bilder och åtminstone en film spridits. Dessutom ska kränkande kommentarer förekommit, enligt sektorschefen.

– Vi fick nys om detta som arbetsgivare och har fått ett bevis på en sådan här film. Och självklart har vi startat en utredning och stängt av de här personerna. Alla berörda anhöriga har blivit kontaktade och har informerats. 

 

LÄS MER: Landstingsanställd hängde ut Patrik i Facebook-grupp

GENREBILD Tre anställda på ett äldreboende i Göteborg stängs av - anklagade för att ha filmat och hånat dementaFoto: / TT NYHETSBYRÅN

Enskilda samtal med de anställda

Samtidigt förs enskilda samtal med anställda vid enheten om det som inträffat. 

– Tyvärr var det så att det är en demensenhet. Det är det som är mest förfärligt i det här och som gör att vi stänger av tre personer som vi anser är berörda av det hela, säger sektorchefen.

–  Vi har ju verkligen mycket rutiner om att man inte får filma någon och lägga ut på Facebook och liknande, men man tänkte sig nog inte för i det långa loppet. Varför det skett får utredningen visa.

Att det är tre personer som kan ha gjort detta på samma enhet, vad säger det om ert arbete med utbildning och liknande?

– Det är ett otroligt stort arbete som pågår där vi arbetar med medarbetarna, just undersköterskorna, om värdegrunden, bemötande och etik och moral. Så det känns som ett bakslag. 

Sektorschefen säger att denne inte läst de kränkande kommentarerna men uppger att det rör sig om den typen av kommentarer "man inte ska skriva om någon". 

 

LÄS MER: Blev svartlistad efter Facebook-inlägg 

 

Lena Hallengren.Foto: HOSSEIN SALMANZADEH / TT / TT NYHETSBYRÅN

Äldreministern: "Man blir förskräckt"

Äldreminister Lena Hallengren (S) reagerar starkt på uppgifterna om det som utreds i Göteborg. 

– Man blir förskräckt att ta del av den nyheten, verkligen förskräckt och upprörd, säger hon.

– Hela äldreomsorgen ska vila på en värdegrund som symboliserar respekt, förståelse och ödmjukhet för äldre och det här är allting annat och jag förvånas över den värdegrund som saknas.

Vad kan man då göra? Rutiner skrivs i alla kommuner runtom i landet, utbildningar görs, ändå kan det här ske?

– Värdegrundsarbetet är oerhört viktigt och erövras liksom demokratin hela tiden. Man kan inte säga att man har utbildat färdigt.

Förutom värdegrundsarbetet menar Lena Hallengren att det är viktigt med utbildning, inte minst om demens som sjukdom.

– De är individer, de är människor, de är inte sin sjukdom. Det är något oerhört väsentligt.

Det ansvariga kommunalrådet i Göteborg Daniel Bernmar, V.Foto: PETER FALTPIHL / PRESSBILD

Daniel Bernmar: "Brott mot personens integritet"

Daniel Bernmar (V) är kommunalråd med övergripande ansvar för äldreomsorgen inom kommunen. Han kan bara uttala sig på ett generellt plan: 

– När man har en så här stor organisation förekommer det missförhållanden då och då genom årtiondena. Då är det naturligtvis oerhört viktigt att vi resolut kommer till rätta med dem.

Om utredningen skulle komma fram till att det som nu misstänks är korrekt, menar han att det kan vara i strid med de tydliga rutiner man har inom kommunen: 

– Som arbetstagare är du där för att ta hand om den enskilde. Det är ett brott mot den personens integritet att sprida närgångna uppgifter naturligtvis om detta skulle visa sig stämma, säger Daniel Bernmar. 

Turbulent situation på boendet

Tidigare i år gick fackförbundet Kommunal in med en arbetsmiljöanmälan angående personalsituationen. Det har sin grund i en turbulent situation under en längre tid med upplevt dålig arbetsmiljö, stort tryck på personalen och många chefsbyten. Enligt anmälan har boendet "under flera år haft en pressad psykosocial arbetsmiljö med flertalet chefsbyten och flertalet incidenter med konflikter mellan personal".

Avstängningen av de tre undersköterskorna kommer pågå så länge saken utreds, men som längst en månad. 

Under avstängningen får de tre gå hemma med bibehållen lön.