Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dement på boende troligen råttbiten

En dement kvinna på ett äldreboende i Göteborg tros ha blivit biten i ansiktet av en råtta. Bilden är fotograferad vid ett tidigare tillfälle. Foto: Christian Örnberg

En dement kvinna på ett äldreboende i Göteborg tros ha blivit biten i ansiktet av en råtta.

Hon fördes till sjukhus och behandlades för såret i ansiktet och nu är anhöriga oroliga för att fler råttor ska ta sig in.

Händelsen, som är polisanmäld, inträffade i maj då kvinnan i 80-årsåldern låg och sov i sitt rum, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Enligt områdeschefen Eva Steen-Olsson visar polisutredningen att kvinnans skador troligtvis är orsakade av råttbett.

Fann råttspillning på äldreboendet

– I polisutredningen arbetar man utifrån att kvinnans skador har förorsakats av en råtta och allt tyder på det, säger hon och fortsätter:

– Vi har vid några tillfällen upptäckt att det förekommit råttor kring fastigheten, men vi har aldrig sett någon råtta inne i huset. Däremot upptäckte vi att det fanns råttspillning inne på äldreboendet i samband med den här skadan.

Hittade håligheter och skadade vattenlås

Bo Falkevi, enhetschef för fastighetsförvaltningen, fick en felanmälan att en boende kunde ha blivit biten av en råtta för några veckor sedan.

– Vi tar givetvis den här händelsen på allra största allvar och när det gäller boende gör vi alltid väldigt akuta insatser och försöker lösa det hela, säger han.

Lokalförvaltningen filmade i ledningarna och satte upp råttfällor och hittade då håligheter, skadade vattenlås och brott på en ledning inne i huset. Nu är de akuta åtgärderna gjorda och de skadade vattenlåsen utbytta till rostfria brunnar. Fastighetsförvaltningen arbetar med att åtgärda ett brott på en ledning där de sätter in en fälla för att omöjliggöra att råttor och andra skadedjur tar sig in den vägen.

– Den akuta åtgärden är nu gjord och vi har inte hittat några råttor i fällorna, däremot kan vi konstatera att det kan vara så att råttor har tagit sig in i hålen i rören, man behöver inte speciellt stora hål för att skadedjur ska kunna ta sig in, säger Bo Falkevi.

"Aldrig i vår vildaste fantasi"

Eva Steen-Olsson säger att det är en fruktansvärt tragisk händelse och att personalen i verksamheten är bestörta.

– Vi hade aldrig i vår vildaste fantasi trott att något sånt här skulle kunna inträffa. Det är tragiskt, fruktansvärt tragiskt.

Efter händelsen uppges äldreboendet ha vidtagit kraftfulla och omedelbara åtgärder runtom i fastigheten. Från och med nu arbetar de efter en handlingsplan och en checklista för att förebygga liknande skador.