Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Delfiner bjöd på gratis show på Västkusten

Enligt sportfiskaren Torbjörn Sandin samlades båtarna kring de delfinerna utanför Fjällbacka. Foto: Läsarbild
Delfinerna lekte - eller jagade - utanför Fjällbacka under två timmar på onsdagskvällen. Foto: Läsarbild
"Det var bara en delfin ovanför ytan åt gången, men de var olika stora och såg ut att vara en flock som jagade", säger Torbjörn Sandin som fotade. Foto: Läsarbild
Delfin utanför Fjällbacka på Bohuslänskusten Foto: Läsarbild
DELFINVITTNENA. Isac Ingvast-Wennerstöm, Johannes Hofdell, Viktor Sandin, Thomas Ingvast

FJÄLLBACKA. Är det en lax? Är det en tumlare?

Nej, det är en delfin som showar för hänförda sommargäster utanför Fjällbacka.

– Det här går inte att köpa, säger sportfiskaren Torbjörn Sandin, på båtsemester med familjen.

Säröbon och sportfiskaren Torbjörn Sandin, 51, satt i båten med frun Anna-Karin, 46 och 15-årige sonen Viktor vid ön Getryggen utanför Fjällbacka, när de såg en stor fisk skjuta upp från havet.

– Vi trodde först det var lax, sedan såg vi att det där är nog en tumlare, och när vi kom fram såg vi att den hade för lång nos för att vara en tumlare. Det var en delfin, säger Torbjörn Sandin.

Hoppade i två timmar

Torbjörn Sandin och hans vän Johannes Hofdell gav sig ut i gummibåt för att komma närmare, och stängde av motorn för att inte störa. Delfinen, eller delfinerna, fortsatte att hoppa och dyka i två timmar, mellan 15.00 och 17.00, på onsdagen.

– Det kan ha varit en, för jag såg inte flera samtidigt. Men jag tror att det var flera som jagade sill. De klämmer ihop silstimmet genom att simma runt det och sedan simmar de igenom det med öppen mun och äter. Jag har sett makrill jaga sill och det här liknade det, säger Torbjörn Sandin, som är med i Göteborgs havsfiskeklubb och Kinnas dito.

Snart flockades åskådare i gummibåtar och motorbåtar och uppe på Getryggens klippor. Torbjörn tog fram systemkameran och tog bilder som han skickade till lokaltidningen Bohusläningen .

"Fantastisk känsla"

Och Torbjörn Sandin blev tagen av synen.

– Jag tycker det är en fantastisk känsla att ha fått vara med om detta på Bohuskusten. Vi har simmat med delfiner i Florida, men det här är häftigare, det här är vilda delfiner, live. Det är inget man kan köpa. Det värmer längre in. Som sportfiskare och tävlingsfiskare har jag sett både det ena och det andra, men det här är bland det bästa jag sett.

Enligt Mats Amundin, valforskare och forskningschef på Kolmårdens djurpark som har en delfinshow, rör det sig om flera tänkbara arter.

– Jag har inte sett bilden, men det kan vara flasknosdelfin, eller ett bestånd från Inverness i Skottland som kan tänkas glida över till svenska vatten. Men det troligaste är vitnosdelfin som är vanlig i Nordsjön och längs Norges kust. Sedan finns andra varianter, vanlig delfin och strimmig delfin har synts på Västkusten då och då.

Det är inte värmen som för dem hit, enligt Mats Amundin.

– Värmen som sådan är inte någon drivkraft, antingen följer de fisken, eller så kryssar de runt och letar fisk och hamnar här. Det görs sådana här observationer varje sommar, men det är kul och spännande för alla som får vara med om det.

Det är också tänkbart att det var en ensam delfin som showade utanför Fjällbacka.

– Oftast rör de sig i små grupper, men det finns ensamma delfiner som flyttar runt. Vi hade för några år sedan en delfin som slog sig ner utanför Simrishamn och höll till vid en boj i flera veckor. Man kan ju undra vad den hade fått för sig, säger Mats Amundin.