Enligt sportfiskaren Torbjörn Sandin samlades båtarna kring de delfinerna utanför Fjällbacka. Foto: LäsarbildEnligt sportfiskaren Torbjörn Sandin samlades båtarna kring de delfinerna utanför Fjällbacka. Foto: Läsarbild
Enligt sportfiskaren Torbjörn Sandin samlades båtarna kring de delfinerna utanför Fjällbacka. Foto: Läsarbild
Delfinerna lekte - eller jagade - utanför Fjällbacka under två timmar på onsdagskvällen. Foto: LäsarbildDelfinerna lekte - eller jagade - utanför Fjällbacka under två timmar på onsdagskvällen. Foto: Läsarbild
Delfinerna lekte - eller jagade - utanför Fjällbacka under två timmar på onsdagskvällen. Foto: Läsarbild
"Det var bara en delfin ovanför ytan åt gången, men de var olika stora och såg ut att vara en flock som jagade", säger Torbjörn Sandin som fotade. Foto: Läsarbild"Det var bara en delfin ovanför ytan åt gången, men de var olika stora och såg ut att vara en flock som jagade", säger Torbjörn Sandin som fotade. Foto: Läsarbild
"Det var bara en delfin ovanför ytan åt gången, men de var olika stora och såg ut att vara en flock som jagade", säger Torbjörn Sandin som fotade. Foto: Läsarbild
Delfin utanför Fjällbacka på Bohuslänskusten Foto: LäsarbildDelfin utanför Fjällbacka på Bohuslänskusten Foto: Läsarbild
Delfin utanför Fjällbacka på Bohuslänskusten Foto: Läsarbild
DELFINVITTNENA. Isac Ingvast-Wennerstöm, Johannes Hofdell, Viktor Sandin, Thomas IngvastDELFINVITTNENA. Isac Ingvast-Wennerstöm, Johannes Hofdell, Viktor Sandin, Thomas Ingvast
DELFINVITTNENA. Isac Ingvast-Wennerstöm, Johannes Hofdell, Viktor Sandin, Thomas Ingvast

Delfiner bjöd på gratis show på Västkusten

Publicerad

FJÄLLBACKA. Är det en lax? Är det en tumlare?

Nej, det är en delfin som showar för hänförda sommargäster utanför Fjällbacka.

– Det här går inte att köpa, säger sportfiskaren Torbjörn Sandin, på båtsemester med familjen.

Säröbon och sportfiskaren Torbjörn Sandin, 51, satt i båten med frun Anna-Karin, 46 och 15-årige sonen Viktor vid ön Getryggen utanför Fjällbacka, när de såg en stor fisk skjuta upp från havet.

– Vi trodde först det var lax, sedan såg vi att det där är nog en tumlare, och när vi kom fram såg vi att den hade för lång nos för att vara en tumlare. Det var en delfin, säger Torbjörn Sandin.

Hoppade i två timmar

Torbjörn Sandin och hans vän Johannes Hofdell gav sig ut i gummibåt för att komma närmare, och stängde av motorn för att inte störa. Delfinen, eller delfinerna, fortsatte att hoppa och dyka i två timmar, mellan 15.00 och 17.00, på onsdagen.

– Det kan ha varit en, för jag såg inte flera samtidigt. Men jag tror att det var flera som jagade sill. De klämmer ihop silstimmet genom att simma runt det och sedan simmar de igenom det med öppen mun och äter. Jag har sett makrill jaga sill och det här liknade det, säger Torbjörn Sandin, som är med i Göteborgs havsfiskeklubb och Kinnas dito.

Snart flockades åskådare i gummibåtar och motorbåtar och uppe på Getryggens klippor. Torbjörn tog fram systemkameran och tog bilder som han skickade till lokaltidningen Bohusläningen .

"Fantastisk känsla"

Och Torbjörn Sandin blev tagen av synen.

– Jag tycker det är en fantastisk känsla att ha fått vara med om detta på Bohuskusten. Vi har simmat med delfiner i Florida, men det här är häftigare, det här är vilda delfiner, live. Det är inget man kan köpa. Det värmer längre in. Som sportfiskare och tävlingsfiskare har jag sett både det ena och det andra, men det här är bland det bästa jag sett.

Enligt Mats Amundin, valforskare och forskningschef på Kolmårdens djurpark som har en delfinshow, rör det sig om flera tänkbara arter.

– Jag har inte sett bilden, men det kan vara flasknosdelfin, eller ett bestånd från Inverness i Skottland som kan tänkas glida över till svenska vatten. Men det troligaste är vitnosdelfin som är vanlig i Nordsjön och längs Norges kust. Sedan finns andra varianter, vanlig delfin och strimmig delfin har synts på Västkusten då och då.

Det är inte värmen som för dem hit, enligt Mats Amundin.

– Värmen som sådan är inte någon drivkraft, antingen följer de fisken, eller så kryssar de runt och letar fisk och hamnar här. Det görs sådana här observationer varje sommar, men det är kul och spännande för alla som får vara med om det.

Det är också tänkbart att det var en ensam delfin som showade utanför Fjällbacka.

– Oftast rör de sig i små grupper, men det finns ensamma delfiner som flyttar runt. Vi hade för några år sedan en delfin som slog sig ner utanför Simrishamn och höll till vid en boj i flera veckor. Man kan ju undra vad den hade fått för sig, säger Mats Amundin.

Nils Wadström
Nils Wadström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER