Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Delade artiklar om Gaza – mordhotades

Cecilia, 26, mordhotades när hon delade artilklar om Gazakonflikten. Händelsen rubriceras som ett hatbrott. Foto: Maria Steén

Cecilia, 26, delade artiklar om konflikten i Gaza på Facebook.

Plötsligt letade flera personer upp hennes hem och ringde på.

– De skrek "din jävla judehora, du ska dö", säger hon.

Den senaste tiden har Cecilia, 26, i Göteborg delat artiklar relaterade till konflikten i Gaza på sin Facebook, bland annat debattartiklar och artiklar från större svenska dagstidningar.

Natten mot söndag förra helgen ringde det plötsligt på en rad personer hemma hos Cecilia, mitt i natten.

– De visste vad jag hette. De skrek "din jävla judehora, du ska dö", "vi stoppar inte förrän det är färdigt" och att "Sverige är så litet, vi kommer att hitta er alla", säger hon.

Kort därpå skrev hon om händelsen på sin Facebook.

– Det var fruktansvärt. Jag var jätterädd. Jag satt vaken på soffan och vaktade. I dag har jag inte vågat gå ut, säger Cecilia.

"Är inte någon slump"

Cecilia är övertygad om att nattens händelse är kopplad till den pågående konflikten i Gaza.

– Jag tror tyvärr inte att det är någon slump att det händer just nu. Det har trappats upp väldigt mycket. Folk är oroliga. Är man jude nuförtiden så är man israel fastän man knappt varit i landet. Antisemitismen är helt fruktansvärd. Man ser hela familjer som skriver på Facebook att de är rädda, säger hon.

Sedan barnsben är Cecilia, som är judinna, van vid att motta olika former av hot.

– Jag har fått höra glåpord i skolan. Folk har ringt hem sen jag var tio år. Och familjevänner har fått sina staket nerklottrade.

Cecilia upplever en starkt negativ utveckling.

– Det har bara blivit värre. Och jag tror att det kommer att ännu bli värre. Politiker och officiella ledare måste gå ut och säga till och fördöma det här. Någon måste stå upp och säga att nu får det vara nog. jag var på en resa för tre år sedan i Israel och då kom det upp en diskussion om ifall det skulle kunna bli en andra förintelse och då sa alla nej, men nu tänker man nog efter både en och två gånger innan man avfärdar tanken. Det är skrämmande, säger hon.

"Alla judar får skulden"

Lena Berggren, docent i historia vid Umeå universitet, kom i början av sommaren ut med en bok om antisemitism. Hon menar att det som Cecilia råkat ut för kan ha att göra med händelserna i Gaza, eller en ökad nazism.

– Sånt här händer när Israel agerar aggressivt på något sätt. Det som händer då är att alla judar får skulden för vad Israel som stat gör. Alla judar bär inte ansvar för vad israel gör, men det blir som en trigger som plockar fram gammal antisemitism, säger hon.

Det går att likna med den 11 september, menar hon.

– Där får alla muslimer ansvaret för vad al-Qaida gör. Det är samma sorts övergeneralisering och kollektiva syndabockstänkande. Men just när det gäller antisemitism så har den en så lång historia och en så trög så struktur att den ligger nära ytan och lätt pyser, säger Lena Berggren.

Och enligt Lena Berggren ökar antisemitismen.

– Om man ska se någon slags trend under hela efterkrigstiden så kan man se att antisemitismen försvann efter andra världskriget. Sen fanns den ändå kvar men var väldigt lågmäld. Det vi har kunnat se de senaste 20 åren är att den har börjat öka igen, säger hon.

Exakt vad det beror på är enligt Lena Berggren svårt att säga.

– Men en inte alltför vild hypotes är att det har att göra med det tidsmässiga avståndet till Förintelsen blir större och större och vi har färre aktiva vittnen kvar. Sen spelar det också roll att vi har en ökad ultranationalism, en ökad fascism och ökad nazism i hela Europa, säger Lena Berggren.

"Ett allvarligt hatbrott"

Förra helgens händelse i Göteborg är polisanmäld och kommer nu att utredas.

– Från början var det rubricerat som ofredande. Den är återupptagen och rubriceras nu som hatbrott. Sedan den här händelsen ägde rum har det inte varit några åtgärder vidtagna, men efter ditt samtal så är det det. Det är ett uppenbart hatbrott, ett allvarligt hatbrott, säger Åke Pettersson, jourkommissarie på Krimjouren i Göteborg, och fortsätter:

– Är det någonting vi ska ha fokus på, där vi ska vända alla stenar vi kan, så är det hatbrott. Det är oerhört viktigt att det blir utrett så långt som det bara går. Sedan kan jag inte säga att det alltid lyckas.