Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Del av Västlänken blir försenad efter vrakfynd

Senaste nyheterna med Expressen TV.
Haga Station på Västlänken, enligt förslaget.Foto: Göteborgs stad / Göteborgs stad

Västlänkens delprojekt Kvarnberget försenas och blir 200 miljoner dyrare, bland annat på grund av de arkeologiska fynden på platsen, uppger Trafikverket.

– Nu har vi hittat nio vrak här och det hade vi inte räknat med, säger Markus Rangmar vid Trafikverket, till GP.

Delprojektet skulle vara klart nästa år, men förlängs nu till 2023. En av anledningarna är de stora arkeologiska fynd som gjorts på platsen och som behöver dokumenteras, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Ytterligare en orsak är att förstärkningsarbetet i Götatunneln, som avbröts 2018, kommer att fortsätta under 2021. Det här har tillsammans gjort att flera moment i produktionen inte har kunnat starta enligt planerna och att kostnaderna ökar med omkring 200 miljoner kronor.

– Delprojekt Kvarnberget blir dyrare än vad det var tänkt. Nu har vi hittat nio vrak här och det hade vi inte räknat med. Det kommer inte påverka Västlänkens totalbudget och det ryms inom vår riskreserv, säger Markus Rangmar, Trafikverkets projektledare för Kvarnberget, till GP.

Del av Västlänken försenas och blir dyrare

Västlänken, med en järnvägstunnel genom centrala Göteborg, har totalt fyra delar och förseningarna med Kvarnberget antas inte komma påverka hela projektets sluttid.

– Vi visste tidigt i planeringsskedet att vi kommer att hitta arkeologiska fynd i det här området. Därför valde vi att inte lägga deletappen som tidskritisk. Däremot hade vi inte räknat med att undersökningarna skulle pågå så länge och därför behöver vi nu förlänga byggtiden för deletapp Kvarnberget, säger Bo Larsson, projektchef för Västlänken, i pressmeddelandet.