Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dejtar kvinnor på nätet
– får dem att ge pengar

Männen utger sig för att vara amerikanska militärer stationerade i Afghanistan men säger att de vill resa till Sverige för att hälsa på.
Foto: Jawad Jalali / Epa / Tt
Enligt polisen har en kvinna gett över en miljon kronor till en man hon aldrig träffat. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Jonas Lemberg

Bedragarna utger sig för att vara amerikanska militärer och inleder en relation på en dejtingsajt – sedan ber de om pengar för att kunna ta sig till Sverige och hälsa på.

– Vi har hanterat ett stort antal liknande ärenden, säger Magnus Lindegren vid Göteborgspolisens bedrägerirotel.

Nu varnar polisen för bedragare som lurar till sig pengar med hjälp av olika dejtingsajter. I ett färskt ärende som inkommit till polisen har en man lyckats få en kvinna att sätta över 100 000 kronor till honom – utan att de tidigare träffats.

Mannen ska ha inlett en relation med en svensk kvinna på sajten Match.com och efter en tid förmått henne att betala pengar för att han skulle ha möjlighet att komma och hälsa på henne – men det hela var en bluff.

Ditte Westin på polisens nationella bedrägericenter säger att människor över hela landet drabbats av liknande bedrägerier på flera olika dejtingsajter.

– När det börjar frågas efter pengar är det dags att avsluta kontakten. Då är det inte seriöst. En annan varningssignal är om personen som vill ha pengarna använder sig av en betaltjänst där det inte går att spåra pengarna, säger hon.

Också polisen i Göteborg känner igen tillvägagångssättet.

– Vi har hanterat ett stort antal sådana här ärenden, säger Magnus Lindegren vid Göteborgspolisens bedrägerirotel.

Lurades på över en miljon

Enligt polisen i Göteborg är ett av bedragarnas knep att de låtsas vara högt uppsatta militärer. Exempelvis säger de sig tillhöra amerikanska armén och att de är stationerade i Afghanistan.

– Ett exempel kan vara att man säger sig ha fastnat i tullen och fått sina pengar konfiskerade och därför behöver ekonomisk hjälp, eller att man har ett sjukt barn i hemlandet, säger Magnus Lindegren.

Han berättar att han tidigare arbetat med ett fall där en kvinna betalat över en miljon kronor till en man hon aldrig träffat i verkligheten.

– Den mannen utgav sig för att vara ett amerikanskt befäl, men personen han utgav sig för att vara finns inte. Och bilderna han skickat på "sig själv" är på en annan person, säger Magnus Lindegren.

Afghanistan en varningssignal

Enligt Match.com försöker man vara vaksam på liknande bedrägerier. Dessutom jobbar sajten aktivt med flera olika tekniska lösningar för att minimera risken.

– Afghanistan är ju en varningssignal. Oftast vill man träffa människor som bor i närheten. Börjar det plötsligt registreras användare från flera hundra mil bort så tittar vi extra på det, säger Mårten Forste, Nordenchef för Match.com.

Han säger att Match trots allt har fördelen att ha en kundtjänst som deras medlemmar kan vända sig till.

– Här har vi en stor skillnad. Många gratissajter har ingen kundtjänst över huvudtaget. Där löper man säkert en större risk, säger han.

Stort mörkertal

Exakt hur många som drabbas är enligt Magnus Lindegren omöjligt att svara på. Men han är övertygad om att det är fler som drabbas än vad som anmäler.

– Mörkertalet är stort. Det är ju en typ av "skämsbrott" som man inte alltid vill erkänna att man råkat ut för, säger han och fortsätter:

– Inled gärna en relation på nätet om du känner dig trygg i det. Men när det börjar handla om pengar tycker jag man ska fundera en och två gånger om det verkligen känns rimligt. Det kan ibland räcka att man frågar en vän om den personen anser att det är rimligt – det kan vara en bra ögonöppnare.

Ge aldrig pengar

Match.com har en sida med flera nyttiga tips på vad deras medlemmar bör tänka på vid kontakten med andra människor.

Där poängteras bland annat att aldrig ge pengar till någon som ber om det.

– Ge aldrig, aldrig pengar till någon. Tyvärr tvingas jag upprepa detta när sådant här inträffar. Det är väldigt sällan vi ser att det kommer något gott efter att någon gett pengar, säger Mårten Forste och fortsätter:

– I dag är det här det vanligaste sättet att träffas på och för de allra flesta går det utmärkt. Med lite iakttagelse och försiktighet kommer du ha riktigt trevligt och undvika bekymmer.

Match tipsar

Mårten Forste, Nordenchef för Match.com delar med sig av några viktiga tips:

* Ge aldrig pengar till någon som ber om det.

* Se till att hålla kommunikationen inom sajten. Om någon säger "kör på Skype i stället" så fråga dig själv varför personen vill det?

* När ni träffas första gångerna, gör det på en offentlig plats och inte hemma hos någon.

* Gå på din magkänsla, är det något som inte känns helt hundra så var försiktig.

* Om du ändå drabbas, kontakta Matchs kundtjänst och berätta vad som hänt.

Så skyddar du dig: Polisen tipsar

* Var medveten om att det finns bedragare som är ute efter dina pengar. Även om du haft kontakt med en person under en längre tid – var misstänksam om du ombeds hjälpa till med pengar.

* Googla personen du har kontakt med. Det finns massvis med sidor som varnar för kända bedragare. Och bedragarna håller ofta till på flera olika sajter samtidigt.

* Var extra misstänksam om personen du har kontakt med föreslår en betalningslösning där pengarna inte går att spåra.

* Be en vän om råd som kan titta på situationen med öppna ögon. Ibland kan det räcka för att du ska bli övertygad om att någon försöker lura dig.