Männen utger sig för att vara amerikanska militärer stationerade i Afghanistan men säger att de vill resa till Sverige för att hälsa på. Foto: Jawad Jalali / Epa / TtMännen utger sig för att vara amerikanska militärer stationerade i Afghanistan men säger att de vill resa till Sverige för att hälsa på. Foto: Jawad Jalali / Epa / Tt
Männen utger sig för att vara amerikanska militärer stationerade i Afghanistan men säger att de vill resa till Sverige för att hälsa på.  Foto: Jawad Jalali / Epa / Tt
Enligt polisen har en kvinna gett över en miljon kronor till en man hon aldrig träffat. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Jonas LembergEnligt polisen har en kvinna gett över en miljon kronor till en man hon aldrig träffat. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Jonas Lemberg
Enligt polisen har en kvinna gett över en miljon kronor till en man hon aldrig träffat. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Jonas Lemberg

Dejtar kvinnor på nätet
– får dem att ge pengar

Publicerad

Bedragarna utger sig för att vara amerikanska militärer och inleder en relation på en dejtingsajt – sedan ber de om pengar för att kunna ta sig till Sverige och hälsa på.

– Vi har hanterat ett stort antal liknande ärenden, säger Magnus Lindegren vid Göteborgspolisens bedrägerirotel.

Nu varnar polisen för bedragare som lurar till sig pengar med hjälp av olika dejtingsajter. I ett färskt ärende som inkommit till polisen har en man lyckats få en kvinna att sätta över 100 000 kronor till honom – utan att de tidigare träffats.

Mannen ska ha inlett en relation med en svensk kvinna på sajten Match.com och efter en tid förmått henne att betala pengar för att han skulle ha möjlighet att komma och hälsa på henne – men det hela var en bluff.

Ditte Westin på polisens nationella bedrägericenter säger att människor över hela landet drabbats av liknande bedrägerier på flera olika dejtingsajter.

– När det börjar frågas efter pengar är det dags att avsluta kontakten. Då är det inte seriöst. En annan varningssignal är om personen som vill ha pengarna använder sig av en betaltjänst där det inte går att spåra pengarna, säger hon.

Också polisen i Göteborg känner igen tillvägagångssättet.

– Vi har hanterat ett stort antal sådana här ärenden, säger Magnus Lindegren vid Göteborgspolisens bedrägerirotel.

Lurades på över en miljon

Enligt polisen i Göteborg är ett av bedragarnas knep att de låtsas vara högt uppsatta militärer. Exempelvis säger de sig tillhöra amerikanska armén och att de är stationerade i Afghanistan.

– Ett exempel kan vara att man säger sig ha fastnat i tullen och fått sina pengar konfiskerade och därför behöver ekonomisk hjälp, eller att man har ett sjukt barn i hemlandet, säger Magnus Lindegren.

Han berättar att han tidigare arbetat med ett fall där en kvinna betalat över en miljon kronor till en man hon aldrig träffat i verkligheten.

– Den mannen utgav sig för att vara ett amerikanskt befäl, men personen han utgav sig för att vara finns inte. Och bilderna han skickat på "sig själv" är på en annan person, säger Magnus Lindegren.

Afghanistan en varningssignal

Enligt Match.com försöker man vara vaksam på liknande bedrägerier. Dessutom jobbar sajten aktivt med flera olika tekniska lösningar för att minimera risken.

– Afghanistan är ju en varningssignal. Oftast vill man träffa människor som bor i närheten. Börjar det plötsligt registreras användare från flera hundra mil bort så tittar vi extra på det, säger Mårten Forste, Nordenchef för Match.com.

Han säger att Match trots allt har fördelen att ha en kundtjänst som deras medlemmar kan vända sig till.

– Här har vi en stor skillnad. Många gratissajter har ingen kundtjänst över huvudtaget. Där löper man säkert en större risk, säger han.

Stort mörkertal

Exakt hur många som drabbas är enligt Magnus Lindegren omöjligt att svara på. Men han är övertygad om att det är fler som drabbas än vad som anmäler.

– Mörkertalet är stort. Det är ju en typ av "skämsbrott" som man inte alltid vill erkänna att man råkat ut för, säger han och fortsätter:

– Inled gärna en relation på nätet om du känner dig trygg i det. Men när det börjar handla om pengar tycker jag man ska fundera en och två gånger om det verkligen känns rimligt. Det kan ibland räcka att man frågar en vän om den personen anser att det är rimligt – det kan vara en bra ögonöppnare.

Ge aldrig pengar

Match.com har en sida med flera nyttiga tips på vad deras medlemmar bör tänka på vid kontakten med andra människor.

Där poängteras bland annat att aldrig ge pengar till någon som ber om det.

– Ge aldrig, aldrig pengar till någon. Tyvärr tvingas jag upprepa detta när sådant här inträffar. Det är väldigt sällan vi ser att det kommer något gott efter att någon gett pengar, säger Mårten Forste och fortsätter:

– I dag är det här det vanligaste sättet att träffas på och för de allra flesta går det utmärkt. Med lite iakttagelse och försiktighet kommer du ha riktigt trevligt och undvika bekymmer.

Johan Sköld
Johan Sköld

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER