Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dejeborna kan låna skidor – på banken

På Fritidsbanken i värmländska Deje kan den som behöver låna allt från skidor till fotbollsskor göra det, alldeles gratis.
Morgan Alling är en av kändisarna som stödjer Fritidsbanken.
Sven-Erik Persson, Forshaga
Kommun och Ett Öppnare Värmland

På Fritidsbanken kan Dejeborna gratis låna skidor, skridskor eller fotbollsskor.

Flera kändisar stöttar nu projektet.

– Det är ett fantastiskt initiativ, samtidigt som det är ett misslyckande från samhällets sida att det ska behövas, säger skådespelaren Morgan Alling.

Idén föddes när en diakon i värmländska Deje insåg hur många barn som inte kunde vara med på fritidsaktiviteter och att det samtidigt fanns många som hade saker hemma som de inte längre använde. Det resulterade i Fritidsbanken, en bank fylld av pjäxor, hjälmar, fotbollsskor och annan fritidsutrustning. Här kan alla komma och låna gratis. Skidor får man låna två veckor, medan fotbollsskor får man låna en hel säsong.

"Det är fantastiskt"

Sven-Erik Persson, som varit med att starta projektet, berättar att det finns flera vinster. Alla har råd att vara med, fler rör på sig och det är bra för miljön att sakerna återanvänds.

– Det är ganska fantastiskt. Förra året lånade vi ut tusen saker, säger han.

Fritidsbanken drivs av Forshaga kommun tillsammans med Arbetsförmedlingens projekt Ett öppnare Värmland och Svenska kyrkan.

Kändisar stöttar

Flera kändisar stöttar projektet och har fotat sig själva med en Fritidsbanken-logga i handen. Först ut var Emma Igelström. Efter henne har bland annat Börje Salming, Marcus Hellner, Kenny Bräck, Thomas Ravelli, Charlotte Kalla, Mats Sundin, Anja Pärson och Erik Hamrén visat sitt stöd.

– Vi har en Wall of Fame, säker Sven-Erik Persson.

På fredagen lade även skådespelaren Morgan Alling ut en bild på Instagram.

– Det finns i dag 100 000 barn som lever i fattigdom, vart femte barn lever i utanförskap. Jag är själv uppvuxen i fattigdom och utanförskap så mitt hjärta bankar för dem. Det är ett fantastiskt initiativ, säger han.

"Ett misslyckande att det behövs"

Samtidigt riktar han en känga mot samhället.

– Det är ett misslyckande att sådana här initiativ ska behövas.

Fler kommuner som nu visat intresse för Fritidsbanken. Bland annat finns visat intresse från Grums, Hagfors och Kristinehamn.

– Finns det eldsjälar så är det lätt att dra i gång. Enda kostnaden är lokalen. Vi stöttar gärna och hjälper till, säger Sven-Erik Persson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!