Dede vill hedra brandens offer

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Denise Dede Lopez är en av artisterna som uppträder på årets minnesfest för Backabranden.
- Jag vill hedra offren och deras familjer, säger hon.
DeDe framför bland annat en låt som hon skrev till minne av sin vän Jennifer som mördades för två år sedan.
Det är nu snart fem år sedan 63 ungdomar omkom i Backabranden i Göteborg. Den 10 oktober arrangeras minnesfesten studio 63 på Vågen vid Järntorget och flera svenska artister kommer att uppträda utan betalning. Dede Lopez är en av dem. Hon berättar att hon påverkades starkt av branden för fem år sedan. "Kunde hänt mig" - Jag mådde väldigt dåligt av det. Jag går ju själv på klubbar. Det hade lika gärna kunnat hända mig eller mina vänner. Dede kommer bland annat att framföra låtan "You're not gonna be the last to know", som hon skrev när hennes vän Jennifer Andersson mördades 2001 av sin karatetränare. - Den handlar om att man ska fortsätta att sprida budskap och inte glömma det som har hänt. Bakom minnesfesten står ungdomssektionen Boa (Brand Offrens Anhöriga). Arrangören Johanna Johansson berättar att meningen med festen är att visa att livet trots allt går vidare. - Det är som vilket disco som helst, den enda skillnaden är anledningen till varför vi ordnar det. Stämningen kommer att vara hög och vi vill att folk ska ha roligt. Ljuståg från Järntorget För att påminna om brandoffren kommer 63 ungdomar med varsin ljusstav att gå från Järntorget till Backaplan. Förutom Dede Lopez kommer Therese Granqvist, Laila Adele och Paula Lobos att uppträda. Dessutom kommer flera lokala förmågor att stå på scen, bland andra rapparen Daniel Gubic som själv skadades i branden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER