Emmyly Bönfors (C), ordförande Göteborgscentern. Foto: PRESSBILDEmmyly Bönfors (C), ordförande Göteborgscentern. Foto: PRESSBILD
Emmyly Bönfors (C), ordförande Göteborgscentern. Foto: PRESSBILD
Simon Palme (C), förbundsordförande för Centerstudenter. Foto: PRESSBILDSimon Palme (C), förbundsordförande för Centerstudenter. Foto: PRESSBILD
Simon Palme (C), förbundsordförande för Centerstudenter. Foto: PRESSBILD
Anthon Ytterell (C), ordförande för Centerstudenter i Göteborg. Foto: PRESSBILDAnthon Ytterell (C), ordförande för Centerstudenter i Göteborg. Foto: PRESSBILD
Anthon Ytterell (C), ordförande för Centerstudenter i Göteborg. Foto: PRESSBILD

Yrkeshögskolan är viktig för integrationen

Publicerad

Om Sverige inte ska klyvas mellan de som har ett jobb och de som står utanför arbetsmarknaden krävs bättre tag för utbildning som leder till jobb. På vår partistämma vill vi därför att Centerpartiet tar ställning för att stärka yrkeshögskolorna som ehöver högre status och bättre spelregler, skriver Emmyly Bönfors (C), Simon Palme (C) och Anthon Ytterell (C).

Sverige behöver fler utbildningar som leder till jobb. Västsverige befinner sig i en högkonjunktur med stark tillväxt. Samtidigt uppger arbetsgivarna för att de inte hittar rätt kompetens. Västsvenska Handelskammaren varnar för att kompetensbristen riskerar att stanna upp tillväxten i regionen. Den stora bristen på arbetskraft inom byggindustrin är ett allvarligt hot mot bostadsbyggandet i hela landet och inte minst i Göteborg. Bristen på administrativ vårdpersonal bidrar starkt till den tunga belastningen inom vården. Fordonsindustrin är särskilt viktig för regionens tillväxt då den står får cirka en tiondel av näringslivets bruttoregionprodukt i Västra Götaland. Enligt en kartläggning av Business Region Göteborg är bristen på kompetens skriande stor, exempelvis efterfrågar företagen YH-utbildningar inom produktionsteknik. Listan kan göras lång på behov inom viktiga samhällsfunktioner som nu och inom några år kommer behöva tryggas.

 

Yrkeshögskolor som Yrgo bidrar starkt till Göteborgs regionala tillväxt och attraktionskraft, men framför allt hjälper den människor i Göteborgsområdet att utbilda sig specifikt till de jobb som verkligen efterfrågas i näringslivet. Genom att stärka yrkeshögskolan kan vi göra skillnad i en tid då alltför många människor står utanför jobbtryggheten.

 

Utanför jobbtryggheten står bland annat nyanlända och personer med begränsad utbildningsbakgrund. Göteborg är den stad i Sverige med flest stadsdelar som anses vara särskilt utsatta enligt polisens kartläggning. Den enskilt viktigaste åtgärden är att stärka arbetsmarknaden så att personer i utanförskap kommer i arbete. Yrkeshögskoleutbildningarna, där nio av tio studenter får jobb inom ett år efter examen, har en viktig roll att åstadkomma förbättrad integration och ökad sysselsättning.

 

Det som krävs är att yrkeshögskolorna får högre status och bättre spelregler. Yrkeshögskolorna måste bli större, tydligare och mer långsiktiga. På Centerpartiets partistämma vill vi därför att Centerpartiet ska anta nya förslag på dessa områden.

 

Alla utbildningar behöver inte vara akademiska. Yrkeshögskolorna måste ta större plats inom det eftergymnasiala utbildningsväsendet genom att få bedriva fler yrkesinriktade utbildningar som i dag ges på universitet och högskolor, och genom att resurser riktas om från akademin till yrkeshögskolan. Några exempel på yrken som det bör kunna gå att utbildas till på yrkeshögskolan är ekonomiassistent, informatörer och journalister.

 

Vidare behöver finansieringen breddas. I dag finns det dessutom YH-utbildningar som är godkända för att bedrivas, men som hindras från att bedrivas på grund av taket för de avgiftsfinansierade platserna. Om dessa platser ska kunna genomföras måste antalet platser som finansieras av studieavgifter öka.

Yrkeshögskolorna behöver därtill bättre spelregler för att kunna bygga upp en tydlighet med sin verksamhet. Då måste utbildningarna få tillstånd att bedrivas under längre tid än två eller tre år.

 

I Göteborgsregionen finns ett skriande behov av jobb som kan trygga samhällsfunktioner inom bostadsbyggandet, vården och näringslivets kompetensbrist. Det är tydligt att Sverige behöver utveckla yrkesutbildningarna. På Centerpartiets partistämma i Malmö tar vi därför ställning för att stärka yrkeshögskolorna.

 

Emmyly Bönfors (C)

Ordförande Centerpartiet i Göteborg

 

Simon Palme (C)

Förbundsordförande Centerstudenter

 

Anthon Ytterell (C)

Ordförande Centerstudenter Göteborg

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag