Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Yrkesfiskarna är en del av lösningen för havets framtid

Ett förbud mot bottentrålning skulle på riktigt skapa förutsättningar för ett långsiktigt hållbart fiske i svenska vatten, skriver Janine Alm Ericson (MP) och Ulrika Frick (MP).
Foto: SHUTTERSTOCK
Janine Alm Ericson (MP), gruppledare och riksdagsledamot Västra Götalands läns västra.
Foto: PRESSBILD
Ulrika Frick (MP), regionråd i Västra Götalandsregionen.
Foto: PETER WAHLSTRÖM / VGR

Fiskare håller sig till de angivna kvoterna, men det är upp till politiker att våga sätta kvoter som är hållbara på riktigt, skriver miljöpartisterna Janine Alm Ericson och Ulrika Frick i en replik till Peter Ronelöv Olsson och Fredrik Lindberg vid Sveriges Fiskares PO.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är inte Miljöpartiet som hittat på utfiskade vatten, utrotningshotade arter och hav som riskerar bottendöd. Miljöpartiet finns för att verkligheten ser ut precis så. Det är inte någon annan som ska lösa problemet någon annan gång eller någon annanstans. Det är här och nu, och det är vi som behöver lägga fram de politiska förslagen som på riktigt kan komma tillrätta med vår tids stora ödesfråga. Det är inte dagens svenska yrkesfiskare som är en del av problemet, de är en del av lösningen. Genom ett långsiktigt hållbart fiske som inte bara håller sig till minimikraven utan går långt utöver det kan Sverige vara ett exempel för världen att ta efter. 


90 procent av världens fiskbestånd beräknas i dag vara maximalt fiskade eller överfiskade. På grund av för hårt fiske är bestånden av torsk, plattfiskar och broskfiskar i svenska hav på historiskt låga nivåer. Den svenska ålen är akut utrotningshotad och antalet rödlistade arter ökar. Vid varje förhandlingsbord världen över strider gröna politiker för fiskeavtal som håller sig inom ramarna för vad havet klarar av, men ofta blir avtalen allt för generösa. Fiskare håller sig till de angivna kvoterna, men det är upp till politiker att våga sätta kvoter som är hållbara på riktigt. 


I över 70 år har bottentrålning varit förbjuden i Öresund. Och det har gett resultat. Torsken där är stor och fin, till skillnad från den i Östersjön som har blivit alltmer småvuxen. Medellängden har minskat från 40 centimeter till 30 centimeter på bara 30 år. Det visar att ett förbud fungerar, samma förbud som avfärdas av Ronelöv Olsson och Lidberg vid Sveriges Fiskares PO på GT Debatt med motiveringen att det saknar grund. Metoden förstör och jämnar ut havsbotten och skapar stora revor i den livsmiljö som är nödvändig för många arter. Det gäller, tyvärr, även vid skonsamma och selektiva bottentrålar. Utöver det fångar bottentrålare upp bifångster och tömmer därigenom effektivt haven i alltför snabb takt.


Svenskt yrkesfiske har på flera sätt tagit ett stort ansvar för att tillsammans med andra aktörer arbeta för ett långsiktigt hållbart fiske. Nu är det dags att organisationen tar nästa steg och vågar omvärdera inställningen till bottentrålning. Ett förbud skulle på riktigt skapa förutsättningar för ett långsiktigt hållbart fiske i svenska vatten. 


När ekonomiska intressen ställs mot miljön behöver vi alla välja sida. För oss gröna är valet självklart. När miljön inte har någon röst behöver Miljöpartiet vara den rösten. Vi behöver bli fler som väljer att föra miljöns, naturens och havets röst. I debatten och i politiska förhandlingar. Så kan yrkesfiskare finnas kvar även i framtiden.


Janine Alm Ericson (MP)

Gruppledare och riksdagsledamot Västra Götalands läns västra


Ulrika Frick (MP)

Regionråd i Västra Götalandsregionen