Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill alliansen ha Regnbågshuset?

Bosse Parbring (MP), fullmäktigeledamot i Göteborg.Foto: PRESSBILD

Alliansens nedskärningar riskerar att sätta stopp för planerna på att inrätta Regnbågshuset i Göteborg, skriver Bosse Parbring (MP) inför tisdagens fullmäktige.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På onsdag invigs West Pride och Göteborg samlas några dagar under regnbågsflaggorna. Ett viktigt arrangemang för hbtq-personer i Göteborg och en chans för staden att visa att den vill vara till för alla.

 

Göteborg har blivit betydligt bättre för hbtq-personer under 2000-talet. Civilsamhällets engagemang har förenats med ett politiskt engagemang över blockgränserna. I början av 2017 fattade kommunfullmäktige beslut i bred politisk enighet om att ställa sig bakom Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers villkor. En av åtgärderna i planen är att inrätta en mötesplats, ett Regnbågshus, för hbtq-personer. Mötesplatsen ska växa fram i samarbete mellan staden och civilsamhället.

 

Men nu riskerar alliansens nedskärningar att sätta stopp för planerna på att inrätta huset. I en rapport till Social resursnämnd skriver nämligen förvaltningen att det inte finns några pengar att genomföra satsningen. Liknande tongångar är det i en uppföljning av hbtq-planen som kommunstyrelsens får på sitt bord onsdag 12 juni – samma dag som West Pride invigs. Även där konstateras det att det inte finns några pengar.

 

Jag har därför tagit initiativ till en debatt i kommunfullmäktige om mötesplatsen. Jag vill ha svar från alliansstyret om hur kommunfullmäktiges löfte om att skapa en mötesplats ska förverkligas. Är verkligen alliansen beredda att bryta det löftet? 

 

Hbtq-planen som kommunfullmäktige beslutade om pekar på att det finns ett stort behov av trygga mötesplatser för hbtq-personer. Även om det har blivit bättre i Göteborg de senaste 20 åren kan många hbtq-personer inte vara öppna i livets alla delar. Vissa känner oro eller rädsla inför omgivningens reaktioner och hyser dessutom en vaksamhet och försiktighet. Långt ifrån alla upplever att de självklart kan hålla en partner i handen på stadens gator. 

 

Situationen har dessutom förvärrats på senare år. Högerextrema grupperingar är ett reellt hot mot hbtq-personer. RFSL ställer in sin medverkan under Almedalsveckan på grund av hoten från Nordiska motståndsrörelsen. I en debattartikel i GP beskriver västsvenska representanter för RFSL att hbtq-organisationer i fem svenska städer utsattes för ett koordinerat attentat en natt i mars. Nazister spärrade av ingångarna till deras lokaler med kedjor, band och klistermärken med nazistsymboler och orden ”krossa homolobbyn”. De fick också brev med flera hot och ett klargörande om att de ska ”ställas till svars för brott mot folket”. 

 

Behovet av trygga och säkra mötesplatser för hbtq-personer är därför större än på länge. Göteborgs stads HBTQ-råd har lyft behovet av flera kommunala mötesplatser för unga hbtq-personer. Likaså är mötesplatser öppna för normbrytande liv oavsett exempelvis ålder, kön, funktionalitet eller etnicitet efterfrågade av hbtq-samhället i Göteborg och en av de insatser som HBTQ-rådet prioriterat högst. Framför allt kan möjligheten till en mötesplats vara av stor betydelse för hbtq-personer som lever utan partner och/eller saknar familjeband. 

 

Kommer de borgerliga att bryta löftet att inrätta ett Regnbågshus? Jag hoppas att vi fortsätter att vara politiskt eniga i behovet av en mötesplats. Allt annat skulle vara ett svek mot hbtq-Göteborg.

 

Bosse Parbring (MP)

Ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige och HBTQ-rådet