Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi vill se Erik Ullenhags snällare Sverige

I ett politiskt klimat där allt färre samtalar och där snabba utspel ersatt långsiktiga lösningar, ska Liberalerna vara en ansvarstagande tydlig politisk kraft, skriver flera Västsvenska partikamrater till Erik Ullenhag (bilden).Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Jonas Andersson (L), regionråd i Västra Götalandsregionen.Foto: PETER WAHLSTRÖM
Lovisa Aldrin (L), kommunråd Halmstad.Foto: PRESSBILD
Lars Tysklind (L), oppositionsråd Strömstad.Foto: PRIVAT
Emma Gröndahl (L), partistyrelseledamot.Foto: ANDERS ANDERSSON
Soroush Rezai (L), distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst.Foto: HENRIK KNUTSSON
Carl-Johan Bonde (L), distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Halland.Foto: PRESSBILD
1 / 7

Vi är övertygade om att den partiledarkandidat som hade varit bäst för partiet och landet är Erik Ullenhag, skriver flera ledande västsvenska liberaler.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Liberalerna står inför förändring. Efter 10 år är det dags för en ny partiledare. I onsdags hölls det en hearing mellan två av kandidaterna i Göteborg. De skiljelinjer som tydliggjordes där gör att vi känner oss säkra på vårt val. Vi är övertygade om att den kandidat som hade varit bäst för Väst är Erik Ullenhag.

 

Liberalerna ska ta utgångspunkt i verkliga problem och våra svar ska alltid utgå från individen. Vi ska vara ett land där det finns stor personlig frihet och där vi hjälper de som behöver hjälp. Ett snällare Sverige är Erik Ullenhags målbild. I ett politiskt klimat där allt färre samtalar och där snabba utspel ersatt långsiktiga lösningar, ska Liberalerna vara en ansvarstagande och tydlig politisk kraft. 

 

Skolan är viktig för Liberalerna. Detta eftersom en stark skola är den viktigaste garanten för att ge alla barn en möjlighet att följa sina drömmar, att våga drömma. Tyvärr har vi i dag en skolsegregation där vissa skolor i särskilt utsatta områden har det betydligt tuffare än andra. Dessa skolor finns utspridda över Västsverige exempelvis i Angered i Göteborg, Kronogården i Trollhättan, Andersberg i Halmstad eller Hässleholmen i Borås. Det vi gjort för dem hittills räcker inte. 

 

Ullenhag vågar utmana den politik vi för på skolområdet i dag. Han vill lyssna på lärarkåren, utvärdera den nuvarande skolpolitiken samt satsa på de skolorna där vi måste bryta skolsegregationen. För alla barn i Västsveriges skull, för det är där friheten är som minst Liberalerna ska satsa mest.

 

I dessa utsatta områden vågar man inte ringa polisen när ett brott har begåtts. Polisen behöver stärkas och människor oavsett bostadsområde måste lita på det samhället och be om hjälp. Annars skapas parallella samhällen där stora risker finns att människor faller in i osunda levnadsstrukturer. Att återupprätta tron på att vi kan skydda och hjälpa de som behöver hjälp är en viktig del av Erik Ullenhags politik. Detta är vitalt om vi ska lyckas med integrationen. Där friheten är som minst ska liberalismens ansträngningar också vara som störst.

 

Det blir allt tydligare hur man kan skönja en splittring mellan stad och land. Även i Västsverige kan man se hur förutsättningar och även samhällsstrukturer skiljer sig åt. Ullenhag vill bryta denna splittring. Han lyfter att det är väsentligt att lyssna på vad våra invånare har för behov, vad vi som politiker ute i kommuner och regioner har för behov. Politiken måste utformas så att ingen känner att de står utanför. Liksom inom skolan måste vi lyssna innan vi formulerar lösningar och vi måste våga leverera svar till svåra problem som inte får plats i en tweet. 

 

Västsverige har flera stora utmaningar som vi måste ta tag i. Vårt näringsliv måste fortsätta att växa, människor måste kunna komma i arbete och vi måste snarast återupprätta lagen om rätt till assistans för den som av någon anledning är beroende av en annan person för att kunna leva sitt liv som de vill. Det är en bred palett och Ullenhag har den bredden och förståelsen. Han förstår hur viktigt det är att skapa rätt förutsättningar för näringsidkare och arbetsgivare, att inte skattetrycket är för högt men heller inte missgynnar olika grupper. Det måste kännas rättvist att betala skatt. 

 

Vi i Väst har Sveriges bästa kust! Från Bohusläns varma klippor, genom Göteborgs myllrande skärgård till Hallands vita sandstränder. Vi vill att denna vackra kust ska finnas kvar för framtida generationer att njuta av. Den är hotad av vattennivåhöjningar, stranderosion och inte minst all plast som flyter runt i haven. Vi har trots ett miljö- och klimatprogram som fått högsta betyg hos miljöorganisationer varit alltför tysta. Det är nu hög tid att ställa om för att sänka koldioxidutsläppen och minska plastanvändandet. Med Erik får vi en partiledare som kommer att driva på i klimatfrågan. 

 

Vi känner Erik Ullenhag och litar på att han genom sitt inkluderande ledarskap och sitt öppna sätt leder partiet i en riktning där vi genom att lyssna formulerar politik som leder till ett snällare Sverige. Ett Sverige där individers frihet sätts före kollektivet och där de som behöver hjälp kan räkna med samhället.

 

Jonas Andersson (L), regionråd Västra Götalandsregionen.

Lovisa Aldrin (L), kommunråd Halmstad.

Lars Tysklind (L), oppositionsråd Strömstad.

Emma Gröndahl (L), partistyrelseledamot.

Soroush Rezai (L), distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst.

Carl-Johan Bonde (L), distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Halland.