Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi tar oss ur pandemin med hopp, handling och trygghet

Karin Pleijel (MP), oppositionsråd i Göteborg.Foto: PRESSBILD
Vi har ett stort arbete framför oss. Staten behöver göra sin del, men vi i Göteborg behöver också göra vår, skriver Karin Pleijel (MP).Foto: COLOURBOX

Det kommer snart en tid när vi tillsammans ska bygga upp samhället igen. Det arbetet behöver börja nu i Sverige och i Göteborg. Tänk om vi bygger ett samhälle som står starkare när nästa kris kommer, skriver oppositionsrådet Karin Pleijel (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Coronakrisen har utmanat vår vardag, vårt sätt att leva. Människors liv, hälsa och ekonomi står på spel och flera samhällssektorer prövas nu hårt. I den akuta krisen måste vi göra vad vi kan för att rädda liv och minska smittspridningen. Men det kommer snart en tid när vi tillsammans ska bygga upp samhället igen. Det arbetet behöver börja nu. Det samhälle vi skapar måste vara bättre än det vi lämnat bakom oss. 

 

Tänk om vi bygger ett samhälle som står starkare när nästa kris kommer? Oavsett vilken kris det blir. För Miljöpartiet är prioriteringarna tydliga: Det handlar om att bygga en öppen stad som står upp för de mest utsatta och tar klimatutmaningen på allvar. Tillsammans kan vi rädda både jobben och planeten, säkra barns uppväxtvillkor och skapa ett samhälle för fler. Vi har ett stort arbete framför oss. Staten behöver göra sin del, men vi i Göteborg behöver också göra vår.

 

Göteborg har enorma möjligheter att på riktigt ge alla barn förutsättningar att växa upp till trygga vuxna och som inte dumpar klimatkrisen på kommande generationer. Men för att klara av det måste den politiska riktningen vara tydlig i arbetet med återuppbyggnaden.

 

1. Trygghet för fler

Tänk om vi bygger ett jämlikt Göteborg? Där livsvillkor, hälsa och ekonomiska förutsättningar utjämnas och där vi minskar klyftorna mellan de som har lite och de som har mycket. I ett av världens rikaste länder ska inget barn växa upp i fattigdom och när vi ser barn leva i utsatthet ska samhället stå starkt. Vi vill se satsningar som riktar in sig på familjer som lever med små ekonomiska marginaler, förbjuda vräkningar av barnfamiljer och skapa fler kostnadsfria sommarlovsaktiviteter för barn. Trångboddheten måste minska och tryggheten öka. I en kris är det alltid de som redan är utsatta som drabbas värst, och för att dämpa det fallet måste samhället vara som allra tydligast: Ingen ska förpassas till fattigdom och utanförskap. 

 

2. En bra vård och omsorg

Pandemin har satt stor fokus på hemtjänsten och äldreboenden. Där kämpar personalen hårt för att fortsätta hjälpa äldre och samtidigt hålla smittan borta. Det har blivit mycket tydligt att de rutiner, resurser och arbetsförhållanden som finns inom äldreomsorgen kraftigt behöver förbättras. Våra äldre har rätt till ett rikt och tryggt liv.

 

3. Ett motståndskraftigt samhälle

Att bygga ett hållbart Göteborg är att investera i vår lokala motståndskraft. Coronapandemins framfart har tydligt visat att vi är ett sårbart samhälle som behöver bygga upp en större motståndskraft - både mot framtida pandemier men också mot andra hot. Här finns det mycket som vi som stad behöver se över och investera i. Den lokala matproduktionen måste öka, livsmedelsförsörjningen säkras och vi måste se till att dagvattenhanteringen tål skyfall. 

 

4. En hållbar stad

Tänk om vi bygger ett hållbart Göteborg? Där de investeringar vi gör i dag inte bara är bra för oss som lever här och nu, utan också för framtidens Göteborg. Det lokala miljö- och klimatarbetet måste växlas upp. Trots att luften har blivit bättre, dör 300 personer årligen i förtid på grund av luftföroreningar i Göteborg, det måste vi ändra på. För att sätta fart på den lokala ekonomin behöver vi skapa fler arbetstillfällen, och den gröna omväxlingen skapar i sin tur jobb. När vi investerar i hållbar infrastruktur och bygger ut gång- och cykelbanorna i hela staden växer nya arbeten fram och det lokala näringslivet gynnas.

 

Sverige är som bäst när vi hjälps åt, när vi gör det vi kan för andra och ställer upp för varandra. När det verkligen gäller klarar vi som samhälle väldigt mycket. Vi vill ta oss ur coronakrisen med hopp, handling och trygghet. Framtiden skapar inte sig själv. Vi skapar själva vår framtid. Här och nu.

 

Karin Pleijel (MP)

Oppositionsråd i Göteborg