Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi står bakom Kristofer Lundberg

Hyresgästföreningen Västra Sverige har tagit täten i kampen mot Januariavtalet och regeringens systemskifte på svensk bostadsmarknad, skriver lokala styrelserepresentanter för fler olika västsvenska Hyresgästföreningar.Foto: COLOURBOX
Ronny Bengtsson, Vice ordförande regionstyrelsen Västra Sverige och ordförande Hyresgästföreningen Västra Göteborg.Foto: JOHAN ÖHMAN
Christina Abrahamsson, ledamot regionstyrelsen och ordförande Hyresgästföreningen Centrum Göteborg.Foto: PRESSBILD
Maria Ilves, ledamot regionstyrelsen Västra Göteborg.Foto: PRESSBILD

Valet av Kristofer Lundberg till regionordförande har gett uttryck för en mer offensiv och kämpande Hyresgästförening. Vi ställer inte upp på den omyndigförklaring av honom som Södra Bohuslän hängett sig åt, skriver flera representanter för Hyresgästföreningen Göteborg och Mölndal.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Aldrig tidigare har hyresrätten och hyressättningssystemet varit så hotat som i dag. Detta under en socialdemokratisk regering. Hyresgästföreningen har ett stort ansvar att företräda hyresgästkollektivet, föreningens 540 000 medlemmar och tre miljoner hyresgäster. Den bostadspolitik som förs av regeringen kommer att få förödande sociala konsekvenser.

Med Januariavtalet mellan S, MP, C och L är inte hotet mot hyressättningssystemet med marknadshyra längre en isolerad fråga, utan en del av ett större systemskifte. I kritiken och kampen mot detta är Hyresgästföreningen mer enade än någonsin.

Hyresgästföreningens förbundsordförande har gång på gång sagt sig vara beredd att sätta tre miljoner hyresgäster på fötter mot marknadshyra.

Är tre miljoner människors trygghet till salu för regeringsmakten Löfven?” frågade sig Hyresgästföreningens riksordförande Marie Linder på Expressen Debatt för ett år sedan. Jämsides med Marie Linder har Kristofer Lundberg varit den tydligaste rösten mot marknadshyra.

Hyresgästföreningen Västra Sverige har tagit täten i kampen mot Januariavtalet och regeringens systemskifte på svensk bostadsmarknad.

För ett år sedan bjöd Kristofer Lundberg in regionens samtliga ordföranden första gången. Resultatet blev ett upprop mot januariavtalet och en uppmaning till massmöten och en protestdag. Två månader senare samlades nära 700 hyresgäster på ett massmöte i Göteborg och Hyresgästföreningen närmar sig nu en protestdag den 18 april med demonstrationer i Stockholm, Göteborg och andra delar av landet.

Förutsättningarna för en massiv protestdag för hyresrätten finns i opinionen, vilket skrämmer socialdemokratin. Hyresgästföreningen i Södra Bohuslän och Alexander Hutters debattartikel ger uttryck för denna socialdemokratiska rädsla.

Valet av Kristofer Lundberg till regionordförande har gett uttryck för en mer offensiv och kämpande Hyresgästförening. Vi känner att rörelsen i dag är mer demokratisk, synlig, tydlig, utåtriktad och representativ för rörelsens medlemmar och förtroendevalda. Det har resulterat i fullsatta möten med hundratals närvarande och massanslutning till våra demonstrationer.

Vi ställer inte upp på den omyndigförklaring som Alexander Hutter och Södra Bohusläns styrelse klistrar på oss och rörelsen om att vi förs bakom ljuset. De tillhör en liten minoritet. Hyresgästföreningen Västra Sveriges arbete är ett resultat av kollektiva diskussioner och beslut, mot vilket Alexander Hutter inte opponerat sig.

Kristofer Lundbergs medlemskap i Rättvisepartiet Socialisterna har aldrig varit någon hemlighet, lika lite som Alexander Hutters medlemskap och ledande uppdrag i Socialdemokraterna.

Är det socialdemokratins besvikelse över förlorat grepp om rörelsen som ligger till grund för inlägget på GT Debatt?

Debattartikeln i tisdags ska inte bara ses som ett frontalangrepp på Hyresgästföreningen i Västra Sverige och det framgångsrika arbete vi lett tillsammans, utan också som ett inlägg i debatten inför stundande val till regionordförande där den socialdemokratiska fraktionen börjat formera sig.

Hyresgästföreningen står inför historiska utmaningar med bostadsbrist, barnhemlöshet, trångboddhet, renovräkningar och marknadshyra kombinerat med en politik där solidariteten sätts på undantag och högerextrema populister vinner mark som ett resultat av januariavtalet.

Att en förtroendevald inom Hyresgästföreningen då lånar ut sig till den socialdemokratiska partiapparaten för att angripa Hyresgästföreningen är beklagligt, men rörelsen står mer enad än någonsin i kampen för hyresrätten mot marknadshyra.

 

Ronny Bengtsson

Vice ordförande Regionstyrelsen Västra Sverige

Ordförande Hyresgästföreningen Västra Göteborg

Christina Abrahamsson

Ledamot Regionstyrelsen

Ordförande Hyresgästföreningen Centrum Göteborg

Maria Ilves

Ledamot Regionstyrelsen, Västra Göteborg

Lisbeth Norberg

Ledamot Regionstyrelsen Östra Göteborg 

Agneta Fast

Ledamot Regionstyrelsen, Södra Bohus

Janna Atta

Ledamot Regionstyrelsen, Hisingen

Per Olsson

Ledamot Regionstyrelsen Hisingen

Gunnar Johnsson

Ordförande Hyresgästföreningen Östra Göteborg

Marita Andersson

Ordförande Hyresgästföreningen Hisingen

Pamela Möller-Ajani

Ordförande Hyresgästföreningen Norra Göteborg

Helene Calner

Ordförande Hyresgästföreningen Frölunda

Marie Nordin

Ordförande Hyresgästföreningen Mölndal

Christer Blixt

Vice ordförande Hyresgästföreningen Angered

Therese Stenberg

Vice ordförande Hyresgästföreningen Västra Göteborg

Konstantin Karagianis

Vice ordförande Hyresgästföreningen Centrum Göteborg

Maria Sjöholm

Vice ordförande Hyresgästföreningen Östra Göteborg

Karl Gunnar Augustsson

Vice ordförande Hyresgästföreningen Norra Göteborg

Rita Gullberg

Vice ordförande Hyresgästföreningen Mölndal