Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vi lever i de bästa av tider

Det är lätt att fastna i en svartmålad bild av vår samtid, men jag skulle vilja framföra något radikalt i den här valrörelsen av negativism – vi kan klara av utmaningarna gemensamt, skriver Said Abdu. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Tillsammans i EU har vi minskat våra växthusutsläpp med en fjärdedel sen 1990-talet och tillsammans är vi världens största biståndsgivare. Det europeiska samarbetet är det mest lyckade frihetsprojektet genom tiderna, skriver Liberalernas västsvenska toppkandidat Said Abdu (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Demokratin backar i världen för trettonde året i rad, USA och Kina rustar för handelskrig, Brasilien skövlar Amazonas och olika former av extremism breder ut sig över våra kontinenter. Det är lätt att fastna i en svartmålad bild av vår samtid, men jag skulle vilja framföra något radikalt i den här valrörelsen av negativism – vi kan klara av det tillsammans.

 

Vi lever i de bästa av tider. I Europa är vi friskare och rikare än vad vi någonsin varit förut. Fler går till jobbet, fler får se sina barnbarn växa upp och nya vaccin och uppfinningar som för mänskligheten framåt produceras i Europa varje år. Det europeiska samarbetet som binder samman över en halv miljard européer är det mest lyckade frihetsprojektet genom tiderna.  

 

Jag är trollhättebo, svensk och europé. Vi är alla del av något större, tillsammans. Jag tycker ofta att Sveriges riksdag och regering agerar fel, men det får mig inte att propagera för att Västra Götaland ska bryta sig ut från Sverige, för jag vet att vi har bäst förutsättningar tillsammans. Detsamma gäller det europeiska samarbetet där vi behöver se till våra gemensamma utmaningar konstruktivt med optimism, i stället för med apati och förakt.

 

Vi har lagt tusen år av konflikter bakom oss. Världskrig, folkmord och förföljelser. Vår längtan efter frihet var större, så varför borde vi inte kunna lösa de utmaningar vi står inför i dag och i morgon – tillsammans? Är vi dömda att betrakta de problem vi står inför, med negativism och drömmar om slutenhet?

 

Jag är övertygad om motsatsen. Tillsammans i EU har vi minskat våra växthusutsläpp med en fjärdedel sen 90-talet och tillsammans är vi världens största biståndsgivare. Det måste vi bygga vidare på. När USA numera minskar sina ambitioner för vår världs framtid behöver EU höja sina egna genom att bland annat pressa fler länder att ta ansvar – USA och Kina inräknat.

 

Vill vi skapa en bättre framtid behöver vi som har förutsättningar och möjligheter att göra skillnad gå före så att andra kan följa efter. Sverige kan inte ensamt förmå Kina att sluta öppna nya kolkraftverk. Sverige kan inte ensamt stå upp mot totalitära staters förtryck. Sverige kan heller inte ensamt förebygga flyktingkatastrofer världen över. Men tillsammans med våra demokratiska grannar i Europa – kan vi göra skillnad.

 

EU behöver tala med en röst i utrikesfrågor för att tillsammans sätta press på de diktaturer som förvägrar invånare basala friheter, och de länder som nekar miljön grundläggande värdighet. Vi behöver därför se över vetorätten inom utrikesfrågor i EU. Alltför ofta är det några få länder som inte vågar stå upp mot totalitärt förtryck, oavsett ifall det sker i Ryssland, Venezuela eller Kina, vilket leder till att EU:s potential till att göra skillnad, tvinar bort.

 

Vi behöver dessutom öka våra mjuka incitament för att göra skillnad. Genom att halvera ineffektiva och kontraproduktiva jordbrukssubventioner frigör vi resurser inom EU:s budget, ungefär 190 miljarder euro, som skulle kunna göra mycket större nytta för vår säkerhet, miljö, välfärd och demokrati. Utöver gröna investeringar och inre polisiära satsningar, behöver vi öka biståndsbudgeten och öronmärka resurser till klimatbistånd och till organisationer som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter. Genom att skapa ett större utrymme för vårt biståndsarbete ökar vi möjligheten att kunna påverka fler länder att välja den demokratiska vägen.

 

Demokrati är fundamentet för varje samhällsutmanings lösning. Det europeiska samarbetet vilar på demokrati vilket har lett till att vi löser konflikter med bläck i stället för med skräck. I en demokrati kan väljare rösta bort korrupta politiker. I en demokrati svälter inte befolkningen. Och med en demokratisk stat kan EU fördjupa samarbetet för att minska klimatutsläppen och öka den gemensamma tillväxten. Precis vad EU har åstadkommit med Japan.  

Vi kan om vi vill. Du, Sverige, Europa och omvärlden har en sådan otrolig potential. Så sluta låtsas som att världen är dömd att misslyckas.

 

Said Abdu (L)

Toppkandidat till Europaparlamentet