Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi kan inte förlora kampen mot antisemiterna

Soroush Rezai, distriktsordförande LUF Väst.
Alec Sintorn, förste vice distriktsordförande LUF Väst.
Emmy Scilaris, andre vice distriktsordförande LUF Väst.

Skolan måste prioritera undervisningen om Förintelsen och arbetet mot antisemitism på samma sätt som det bör vara en självklar del i den samhällsintroduktion för de som kommer till vårt land, skriver Soroush Rezai,Alec Sintorn och Emmy Scilaris vid LUF Väst.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Minnesdagen för Förintelsens offer infaller samma dag som Auschwitz befriades från Nazityskland, den 27 januari 1945. Det är en dag som syftar till att minnas de som mördats och de som aldrig fick födas. Ett folkmord syftar inte enbart till att döda de människor som finns, utan även att se till att inga nya kommer till i deras ställe. Nazisternas ultimata mål var att utrota alla de människor som inte ansågs ha en plats i samhället och minnet av att de någonsin funnits.

Med facit i hand kan vi klargöra att nazisterna inte lyckades med det. Däremot kan man konstatera att en stor del av det som var den judiska religionen och kulturens framtid dog tillsammans med utövarna av den. Begravningsplatser av Förintelsens offer vårdas inte då många ur nästkommande generationen inte fick födas. Synagogor brändes och judarna fick utöva sin religion väldigt diskret, för att det var farligt att vara jude.  

Även fast det har gått årtionden sedan det systematiska mördandet av det judiska folket är det på många sätt än i dag farligt att vara jude. Det sitter ett parti med nynazistisk bakgrund i vår riksdag, antisemitismen ökar och hatbrott mot judar blir allt vanligare. Under minnesdagen av Förintelsen projicerades ett antisemitiskt budskap på Eriksbergskranen i Göteborg. Att antisemitismen fortfarande finns och frodas i vårt land är skamligt, mer måste göras för att bekämpa denna cancer på vår samhällskropp.

Antisemitismen finns inom såväl vänsterextrema som högernationalistiska grupperingar och inte minst i de islamistiska miljöerna. Men vi ser även antisemitism bland vuxna och barn som kommit till Sverige från länder där de matats med hat mot judar via skolor och statlig propaganda. Sammantaget skapar detta en en grogrund för den ökade antisemitismen. 

De senaste åren har vi allt oftare kunnat se attacker mot synagogor och enskilda judar. All form av hat och våld mot religiösa grupper i Sverige är oförsvarbart, men just kampen mot antisemiten ser samhället ut att snart förlora.

Budskapet som lyste upp Eriksbergskranen handlade om att Förintelsen skulle vara en bluff. Det är tyvärr en vanlig konspirationsteori och antisemitisk tankefigur som vi ständigt behöver bekämpa. Att Förintelsen har ägt rum råder det inga tvivel om. Vittnesmålen är många men antalet överlevande minskar för varje år som går. Samtidigt minskar kunskapen av Förintelsen bland unga runtom i världen. Det är skrämmande med tanke på att det är framtida generationers uppgift att hålla minnet av Förintelsen vid liv och att reflektera över vad det innebär att vara människa om människan kan vara så fasansfullt brutal att hon kan vara ansvarig för någonting så fruktansvärt. Det är bara med detta i tanke vi kan se till att det inte händer igen.

Regeringen har förvisso beslutat om att ett museum ska öppnas kring Förintelsen, det är bra i sig, men långt ifrån tillräckligt. När vi i LUF möter judar är det få som vågar leva öppet. Kippan stoppas i fickan och Davidsstjärnan stoppas innanför kragen. Det är en naturlig reaktion när att vara jude åter betyder att du har en måltavla på din rygg. 

Skolan måste prioritera undervisningen om Förintelsen och arbetet mot antisemitism på samma sätt som det bör vara en självklar del i den samhällsintroduktion för de som kommer till vårt land. För att detta ska komma till stånd måste regeringen agera skyndsamt. Men utbildning kommer aldrig på egen hand att lösa problemen. Polisen behöver lösa fler av alla de hatbrott som begås och åter bringa trygghet till våra gator. 

Det kan kännas länge sedan massgravar grävdes och svart rök bolmade ur skorstenarna men det är historielöst att anta att det aldrig kan hända igen. Det är ett sorgligt faktum att kampen mot antisemitismen går åt fel håll. Ytterst ansvariga för att agera mot detta är vår regering. Att arbeta så hårt vi kan med att förbättra utbildningen, att prioritera frågan om att bekämpa hatbrott och förstärka det preventiva arbetet mot extremism är det minsta vi kan ge tillbaka till Förintelseöverlevare innan de går bort. Vi är skyldiga dem det och vi är skyldiga framtida generationer det. 


Soroush Rezai

Distriktsordförande LUF Väst


Alec Sintorn

Förste vice distriktsordförande LUF Väst


Emmy Scilaris

Andre vice distriktsordförande LUF Väst