Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi har alla ett ansvar för att förhindra smitta av Covid-19

Att bryta mot lagar, regler och rekommendationer är oansvarigt och respektlöst. Det är att utsätta sig själv för fara och det är hänsynslöst mot andra människor, skriver flera moderata politiker.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL
Johan Abrahamsson (M), förbundsordförande och kommunstyrelsens ordförande i Mariestad.Foto: STEFAN SVENSSON
Katarina Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande Skövde.Foto: PRESSBILD
Adam Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande Falköping.Foto: PRESSBILD
Gabriela Bosnjakovic (M), kommunstyrelsens ordförande Vara.Foto: MARTIN FRICK
Johan Hultberg (M), riksdagsledamot från Västra Götaland.Foto: RENE JARAMILLO
Camilla Grönvall Waltersson (M), riksdagsledamot från Västra Götaland.Foto: FREDRIK WENNERLUN
Charlotte Nordström (M), ordförande i styrelsen för Regionhälsa Västra Götaland.Foto: MARTIN FRICK
Rasmus Möller Oppositionsråd Lidköping (M)Foto: PRESSBILD
1 / 9

Folkhälsomyndigheten har utfärdat råd om hur vi ska förhålla oss för att för att undvika smitta och för att inte sprida den vidare. Att bryta mot lagar, regler och rekommendationer är oansvarigt och respektlöst, skriver flera moderata politiker.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. De senaste dagarna har demonstrationer anordnats som en del av rörelsen Black Lives Matter. Demonstrationerna har i grund och botten ett gott syfte, men blir fel när fler än 50 personer träffas, avstånd inte kan hållas och när det som i Göteborg urartade med upplopp och skadegörelse som följd.

 

Det pågår en pandemi i Sverige och världen. En pandemi som är klassad samhällsfarlig och med samhällsfarlig smitta, vilket gör att sjukdomen Covid-19 faller under smittskyddslagen. Detta allvarliga läge innebär att vi alla har ett ansvar för att bidra till att förhindra smitta av virussjukdomen. Folkhälsomyndigheten har utfärdat råd om hur vi ska förhålla oss för att undvika smitta och för att inte sprida den vidare. Råden om att stanna hemma när man är sjuk eller har förkylningsliknande symptom, hålla minst en armlängds avstånd till andra, undvika nya kontakter och skydda äldre och personer i riskgrupp är inte längre något nytt. Det har blivit en del av vårt nya sätt att leva.

 

Samtidigt pågår organiserade protester emot polisbrutalitet och rasism. För att tillsammans visa stöd för den internationella rörelsen har tillstånd sökts och demonstrationer har hållits, men tillströmningen av människor har överstigit 50 personer som är det tillåtna maxantalet för en allmän sammankomst. Beslutet om att begränsa antalet människor genom ett förbud kommer från regeringen och är ett led i att motverka pandemin.

 

Om alla tog sitt ansvar genom att följa Folkhälsomyndighetens råd om distansering och regeringens beslut om allmänna sammankomster, hade det inte varit ett problem att demonstrera under pågående pandemi. Men dessvärre respekteras inte allvaret med covid-19, som dagligen orsakar nya sjukdomsfall, lidande och dödsoffer.

 

Att bryta mot lagar, regler och rekommendationer är oansvarigt och respektlöst. Det är att utsätta sig själv för fara och det är hänsynslöst mot andra människor. Sjukvården har sedan pandemin bröt ut burit en tung börda och varit hårt ansträngd. När många samtidigt bryter mot flera regler är det ett stort risktagande som också signalerar nonchalans mot såväl medmänniskor som sjukvårdens och vård- och omsorgens medarbetare. Samtidigt som det viktiga budskapet om att sätta stopp för rasism riskerar att gå förlorat.

 

Efter att polisen hade löst upp demonstrationen i Göteborg, utbröt oordning som trappades upp till kravaller med stenkastning och skadegörelse. Sammantaget är detta en fullständigt oacceptabel händelseutveckling.

 

Det ligger nära till hands att ställa sig frågan vart samhället är på väg när våld och skadegörelse bevittnas och regler för att undvika svår smitta inte följs. För oss moderater är det viktigt att skilja på ditt och mitt och att samhällskontraktet respekteras. När gränser överträds ska insatserna vara tidiga och tydliga. Vi vill se ett samhälle där människor ställer upp för varandra, hjälps åt och visar hänsyn i alla lägen.

 

Alla liv har betydelse.

 

Johan Abrahamsson (M)

Förbundsordförande och kommunstyrelsens ordförande i Mariestad

 

Katarina Jonsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande Skövde

 

Adam Johansson (M)

Kommunstyrelsens ordförande Falköping

 

Gabriela Bosnjakovic (M)

Kommunstyrelsens ordförande Vara

 

Johan Hultberg (M)

Riksdagsledamot från Västra Götaland

 

Camilla Grönvall Waltersson (M)

Riksdagsledamot från Västra Götaland

 

Charlotte Nordström (M)

Ordförande i styrelsen för Regionhälsa Västra Götaland

 

Rasmus Möller (M)

Oppositionsråd Lidköping