Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vem pratar S till, egentligen?

Saida Hussein (S), ordförande för Biskopsgårdens S-förening. Foto: PRIVAT
Emma Rosengren (S), sekreterare Biskopsgårdens S-förening, Foto: PRESSBILD
Christer Gustafsson (S), vice ordförande Biskopsgårdens S-förening. Foto: PRIVAT

Socialdemokraterna har kontinuerligt tappat väljare under de senaste valen eftersom partiet har vänt kappan efter vinden och anammat en hård retorik som vi och många andra inte känt igen, skriver representanter för S-föreningen i Biskopsgården.

 

Detta är femte delen i debattserien ”Rosornas Göteborg” som handlar om framtiden för Socialdemokraterna i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Mörka moln har samlats över oss socialdemokrater i Göteborg. Partiets öde vilar på medlemmarnas axlar samtidigt som partiet behöver en stabil ledare som kan läka såren. En ledare med karisma, en ledare som bara kan ägna sin tid åt partiet och göteborgarna, en ledare som ser helhetsbilden. 

 

 

Vi behöver en ledare i Olof Palmes anda med ledorden: ”Passion and Compassion”. En ledare, agitator som folk lyssnar på, får göteborgarnas röster och som alltid håller fast vid vår ideolog. En ledare som alltid står på de utsattas sida. En ledare som lyssnar på kvinnor och som pratar kvinnors språk. Uppgiften är både svår och viktig.

 

Socialdemokraterna Göteborg måste inleda ett helt nytt kapital. Partiet befinner sig i en helt ny situation. Det nya kapitlet har blanka blad men måste fyllas med nytt innehåll och nya krafter.

 

Medlemmarna behöver ges mer inflytande och känna delaktighet. Partiet måste samtidigt se allas lika värde. Alla röster ska höras. Avståndet mellan partiet och medlemmarna måste minska – precis som vi behöver minska avståndet mellan politiker och medborgare.

 

 

Inte minst måste kvinnor och nya partimedlemmar inkluderas på ett bättre vis. Mångfalden är nödvändig, likt samarbete och sammanhållning. 

Mitt i vår allvarliga kris är det viktigt att komma ihåg att partiets öde vilar på medlemmarnas axlar. Därmed måste också medlemmarna avgöra om krisen ska splittra och försvaga rörelsen eller om vi vill och vågar inleda ett nytt kapitel här och nu.

 

Den lokala valförlusten i Göteborg var inte oväntad. De senaste valen har Socialdemokraterna kontinuerligt tappat väljare eftersom partiet har vänt kappan efter vinden och anammat en hård retorik som vi och många andra, medlemmar och väljare, inte känt igen.

 

Stundens allvar kräver allvarlig reflektion. Vem pratar partiet till, egentligen? Exempelvis upplever många kvinnliga väljare att partiet inte pratar till eller för dem. Många undrar var den omtalade solidariteten har tagit vägen. Den humana människosynen och allas lika värde?

 

Vi som inte känt igen oss i vårt eget parti måste höja rösten och påtala detta. Tystnaden är och har varit farlig och har direkt påverkat vårt valresultat. Nu är också tid för solidaritet med våra förorter och så kallade utanförskapsområden.

 

Vi behöver förstå att partiet inte är något utan våra förorter, deras röster bär upp partiet. Folket och medlemmarna i förorterna behövs – och behöver få sina röster hörda. Deras framgång avgör Socialdemokraternas framgång. Samtidigt behöver partiet stolt visa upp vad vi faktiskt åstadkommit. 

 

Kampen för jämlikhet är en kamp som är ständig aktuell! Det kan finnas olika anledningar till varför vi gräsrötter väljer att engagera oss politiskt. En del av oss kämpar för fler kolleger på jobbet, andra för en bättre skola till barnen eller för en tryggare omsorg till föräldrarna. 

 

Partiets medlemmar är nyckeln till partiets framgång. Därmed måste vi också bli bättre på att förstå vad det är medlemmarna vill få ut med sitt engagemang. Våra partiföreningar måste vara aktiva och närvarande, med medlemmar som får komma till tals och vara med och driva både partiets utveckling och samhällets utveckling.

 

För 60 år sedan gick vi till val med parollen ”Begåvad men fattig”. Vi lovade då att införa gratis utbildning för alla. Vägen framåt är inte att gå tillbaka till en tid då begåvade men fattiga ungdomar inte ges lika möjlighet till studier av hög kvalitet. Vägen framåt är en jämlik skola som alla har rätt till! Vägen framåt är folkrörelse och verklighetsnära politik som gör skillnad!

 

Det är dags att snacka så att folk förstår vad vi säger. Men då måste vi också veta vad vi själva vill.

 

Saida Hussein (S)

Ordförande för Biskopsgårdens S-förening

Ersättare i Kommunfullmäktige Gbg

 

Emma Rosengren (S)

Sekreterare Biskopsgårdens S-förening

 

Christer Gustafsson (S)

Vice ordförande Biskopsgårdens S-förening