Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Västtrafik tar coronakrisen på allra största allvar

Lars Backström, Vd Västtrafik.Foto: EDDIE LÖTHMAN/VÄSTTRAFIK

Västtrafik följer utvecklingen noga och agerar utifrån den information som kommer från myndigheterna, skriver bolagets Vd Lars Backström i en replik till läkaren Jens Halldin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi på Västtrafik förstår Jens Halldins oro i tider som dessa, som han nyligen gav uttryck för på GT Debatt. Vi är många som upplever samma känslor och genom att vi alla samarbetar, gör uppoffringar och tar vårt ansvar kan vi göra det bästa av den här svåra situationen. 

 

Kollektivtrafiken är en viktig samhällsfunktion. Därför följer Västtrafik utvecklingen noga och agerar utifrån den information som kommer från myndigheterna. Vi har ett tydligt uppdrag om att upprätthålla trafiken i den pågående krisen och vi arbetar dagligen hårt tillsammans med våra trafikföretag för att kunna fortsätta göra det. 

 

Reduceringarna som vi gjort i spårvagnstrafiken är nödvändiga för att kunna fortsätta ha en stabil trafik, då vi för närvarande har en stor sjukfrånvaro bland våra förare. Vi följer trafikläget löpande och justerar i trafiken så att trängseln blir så liten som möjligt. För att minska trängseln har vi bland annat förstärkt flera spårvagnslinjer, till exempel linje 6, 7 och 8 med extrainsatta avgångar under rusningstrafik. Vi har också förstärkt spårvagnstrafiken på andra sträckor, bland annat till och från Örgryte, då vi sett behov av det. Vi följer upp alla de kundsynpunkter som vi får in och de tas vidare till de som planerar trafiken. 

 

Samtidigt ser vi en halvering av resandet, vilket visar att våra resenärer lyssnar till Folkhälsomyndighetens och våra rekommendationer om att jobba hemifrån när man kan, alternativt cykla eller gå om man har möjlighet. Vi är fullt medvetna om att alla inte har den möjligheten. Just därför är det så viktigt att vi håller i gång trafiken för de som behöver oss och för dem som samhället behöver. 

 

Som Jens Halldin skriver arbetar många av våra biljettkontrollanter numera som informatörer. De är utspridda i trafiken för att informera och uppmana resenärer att resa med andra turer eller linjer om det är trångt ombord. I flera andra kanaler ger vi våra resenärer rådet att resa utanför rusningstrafik om man kan, att hålla avstånd ombord och visa hänsyn mot sina medresenärer och vår personal.

 

På grund av pågående situation med coronaviruset har vår övriga biljettkontroll dessutom ett nytt arbetssätt. De arbetar numera i mindre grupper, utför bara kontroller utanför fordon samt håller avstånd till resenärerna som de viserar. Biljettkontroll i någon form behövs så länge kollektivtrafiken är i gång. 

 

Vi vill att alla ska veta att vi tar det pågående läget på största allvar. Vi jobbar hårt för att anpassa oss efter den här extraordinära och helt nya situationen. Därför är vi också ödmjuka inför att vi kan göra fel och behöva justera tagna beslut i efterhand. 

 

Lars Backström

Vd Västtrafik