Ann Linde (S), EU- och handelsminister. Foto: KRISTIAN POHLAnn Linde (S), EU- och handelsminister. Foto: KRISTIAN POHL
Ann Linde (S), EU- och handelsminister. Foto: KRISTIAN POHL
Mattias Jonsson (S), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: LENA DAHLSTRÖMMattias Jonsson (S), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: LENA DAHLSTRÖM
Mattias Jonsson (S), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: LENA DAHLSTRÖM

Västsverige gynnas av CETA-avtalet

Publicerad

Dagens export till Kanada gör att cirka 21 000 svenskar i dag har ett jobb att gå till. Västsvenska företag står för cirka en femtedel av Sveriges export till Kanada. CETA-avtalet ökar hållbarheten och stärker Sverige, skriver riksdagsledamoten Mattias Jonsson (S) och EU- och handelsminister Ann Linde (S). 

I dag lägger regeringen fram en proposition till riksdagen om EU:s frihandelsavtal med Kanada, det så kallade CETA-avtalet. Det är ett ambitiöst avtal som kommer bidra till ökad tillväxt och sysselsättning i Sverige, genom att svenska företag kommer att få lättare att exportera till och att konkurrera på den kanadensiska marknaden. CETA kommer vid en politiskt viktig tidpunkt för att stärka relationen och frihandeln mellan två av de mest progressiva regionerna i världsekonomin.

 

CETA (EU-Canada Comprehensive and Economic Trade Agreement) är det mest ambitiösa och moderna handelsavtal som såväl EU som Kanada har slutit. Delar av avtalet har redan börjat gälla och med hela avtalet på plats försvinner 99 procent av tullarna på varor som exporteras till Kanada. Svenska företag kommer att kunna delta i offentliga upphandlingar på alla nivåer i Kanada. Dessutom kommer EU och Kanada att få enklare att acceptera varandras standarder. Detta kommer att berika svensk exportindustri, och särskilt våra små och medelstora företag som i dag inte har samma ekonomiska och juridiska resurser som de större företagen har för att komma runt många av dagens handelshinder.

 

CETA bidrar till att hela Sverige kan växa då företag med export till Kanada finns i hela landet. Men det är särskilt viktigt för Västsverige. I Västra Götaland finns det ungefär 500 företag som exporterar till Kanada, vilka svarar för nästan en femtedel av Sveriges totala export till Kanada. Under 2016 ökade exporten från Västra Götaland till Kanada med drygt 64 procent vilket motsvarar nästan en miljard kronor. Totalt ökade Västra Götaland sin export med fyra procent motsvarande 10 miljarder kronor förra året. Det går snabbt att konstatera att Västra Götaland var hela Sveriges exportlok förra året. Låt oss nu bygga vidare på fjolårets positiva utveckling och dra nytta av västsvenska näringslivsintressen på den kanadensiska marknaden genom CETA.

 

Förhandlingarna kring CETA-avtalet inleddes i maj 2009 och undertecknades vid EU-Kanada toppmötet i oktober 2016. CETA-avtalet godkändes av Europaparlamentet i februari och började tillämpas provisoriskt den 21 september 2017. Genom regeringens proposition får riksdagen ta ställning till hela avtalet inklusive de delar av CETA som kräver nationellt godkännande. Det rör sig till exempel om tvistlösning mellan stat och investerare.

 

Allt fler kritiska röster höjs runt om i världen mot frihandel som en del av globaliseringen. Just därför är det viktigt att vi ingår progressiva handelsavtal. Lösningen är kort sagt den svenska modellen, att vara en del av utvecklingen och att erbjuda ett starkt socialt skyddsnät, strikta miljöregler och en aktiv arbetsmarknadspolitik. CETA hindrar inte på något sätt möjligheten att fatta demokratiska beslut, eller möjligheten att föra en ambitiös klimat- eller miljöpolitik. Avtalet innebär inte försämrade möjligheter att skydda liv och hälsa. Tvärtom. Inte heller ändrar avtalet arbetstagares rättigheter rörande kollektivavtal. Den svenska modellen med kollektivavtal och rätt att vidta stridsåtgärder förtydligas.

 

Socialdemokraterna driver på för en mer öppen, fri och rättvis handel. Sverige är beroende av breda handelslösningar och god tillgång till utländska marknader. Dagens export till Kanada gör att cirka 21 000 svenskar i dag har ett jobb att gå till. Men en lika viktig aspekt för oss är att handelspolitiken ska stå upp för arbetstagares rättigheter, människors hälsa, våra demokratiska värderingar och vår miljö. En central komponent av CETA är ett ökat samarbete inom hållbarhersområdet. Genom CETA sätter vi tillsammans upp höga standarder på två stora marknader som andra länder nu måste förhålla sig till. Nu ser vi fram emot att CETA-avtalet får ett brett stöd i riksdagen och att fler inser att den svenska modellen med utveckling och trygghet är vägen framåt.

 

Ann Linde (S)

EU- och handelsminister

 

Mattias Jonsson (S)

Riksdagsledamot från Göteborg

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag