Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Västsvenska politiker bör vara vaksamma mot Kina

Göteborg och Västsverige är genom sjöfart, hamn och industri av stort strategiskt intresse för kinesiska kommunistpartiet, skriver Elisabet Lann (KD), David Lega (KD), Hampus Hagman (KD) och David Josefsson (M).Foto: ALEX PLAVEVSKI/EPA/TT
Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborg och medgrundare till IPAC.
David Lega (KD), EU-parlamentariker och medlem i IPAC.Foto: FREDRIK PERSSON/TT
Hampus Hagman (KD), riksdagsledamot och medlem i IPAC.Foto: PRESSBILD
David Josefsson (M), riksdagsledamot och medlem i IPAC.Foto: PRESSBILD

I Kina för kommunistpartiet nu ett flerfrontskrig mot demokrati och mänskliga rättigheter. Det angår även oss här i Sverige. Västsverige måste se på Kina med kritiska ögon, skriver Elisabet Lann (KD), David Lega (KD), Hampus Hagman (KD) och David Josefsson (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ungefär 40 procent av jordens befolkning lever i länder som betraktas som fria. En tredjedel lever i länder som helt saknar demokrati.

 

Var femte människa hålls som gisslan av ett kommunistparti som varje år avrättar fler personer än resten av världen tillsammans. En regim som, i skyddet av ekonomisk tillväxt, fört en mycket aggressiv och strategisk politik som gjort stora delar av världen beroende av dess fortsatta stöd och tekniska infrastruktur. Ett styre som, genom att tala marknadens språk, lyckats etablera sig i snart sagt var människas liv och kan övervaka alltför mycket av det vi gör och säger. I Kina för kommunistpartiet nu ett flerfrontskrig mot demokrati och mänskliga rättigheter. 

 

Den första juli började den nya säkerhetslagen gälla i Hongkong. En lag som omkullkastar uppgörelsen om ”ett land, två system” som skulle garantera Hongkongborna fortsatta demokratiska rättigheter. Den som kritisera lagen riskerar att utlämnas till kinesisk rättsprövning. Det gäller inte bara den som är hemmahörande i Hongkong – lagen gör globala anspråk. Det säger inte lite om regimens självbild. 

 

Ett antal demokratiska länder har sedan tidigare utlämningsavtal med Hongkong. En rad länder har redan agerat och brutit dessa avtal. Övriga måste naturligtvis följa efter. Storbritannien har lovat människor som flyr Hongkong politisk asyl. Flera andra har uttryckt vilja att erbjuda Hongkongbor som riskerar att straffas genom den nya lagen en fristad. Sverige bör göra detsamma. Ingen som stöder Hongkongs frihetskamp ska riskera att utlämnas till Kina.

 

I samband med införandet av den nya lagen stödde 27 länder, däribland Sverige, ett kritiskt yttrande som lades fram inför FN:s kommitté för mänskliga rättigheter. Men på andra sidan slöt 53 länder upp bakom ett förkastligt försvar av Kinas agerande. Många av dessa länder befinner sig i besvärande beroendeställning till Kina längs med den nya sidenväg som manifesterar regimens globala maktaspirationer. Detta faktum utgör ett globalt säkerhetshot! 

 

Nyligen släpptes en rapport som vittnar om den avskyvärda behandling som den uiguriska befolkningen i Xinjiangprovinsen utsätts för. Tvångssteriliseringar, tvångsaborter och tvångsarbete är inslag i det systematiska förtrycket. Bland annat varumärkesjättar som Apple, Nike och H&M kopplas ihop med uiguriska arbetsläger. Filmklipp som visar bakbundna människor med ögonbindel som leds ombord på tåg till ”omskolningsläger” stöder farhågorna. Världen måste genast kräva en oberoende granskning om vad som pågår i Xinjiangprovinsen och storföretagen måste säkerställa att deras produkter inte tillkommit genom tvångsarbete.

 

Kinas betydelse som investerare och handelspartner har alltför länge fått ursäkta en utbredd ovilja att våga se, erkänna och fördöma de grymheter och övergrepp som kommunistpartiet, mer eller mindre ostört kunnat ägna sig åt. Vi har, tillsammans med stora delar av världen, varit naiva som trott att den ökande ekonomiska friheten i Kina skulle leda till demokratiska reformer. Men nu går utvecklingen åt fel håll.

 

Inget land kan ensamt föra kampen mot diktaturens brott mot mänskliga rättigheter och aggressiva expansionistiska politik, men tillsammans kan vi göra skillnad. Mot den bakgrunden presenterades i början av juni det globala nätverket IPAC, Inter-Parlamentary Alliance on China, bestående av politiker från olika politiska läger från, än så länge, 17 olika länder med målet att mobilisera för en fri, öppen och regelbaserad internationell ordning. 

 

Vi är fyra Göteborgspolitiker som valt att, genom IPAC, delta i den internationella mobiliseringen mot kinesiska kommunistpartiets inflytande i världen och för att även Kinas befolkning ska få åtnjuta samma frihet som den vi tenderar att ta för given. Göteborg och Västsverige är genom sjöfart, hamn och industri av stort strategiskt intresse för kinesiska kommunistpartiet. Vi vill uppmana politiker på alla nivåer i Västsverige att vara vaksamma över hur den kinesiska regimen systematiskt ökat sitt inflytande i vår del av världen. Vi får aldrig dagtinga med grundläggande demokratiska principer.

 

Elisabet Lann (KD)

Kommunalråd i Göteborg och medgrundare till IPAC

 

David Lega (KD)

EU-parlamentariker och medlem i IPAC

 

Hampus Hagman (KD)

Riksdagsledamot och medlem i IPAC

 

David Josefsson (M)

Riksdagsledamot och medlem i IPAC