Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Västsvenska kommuner, bli fristäder för det fria ordet!

Om det är någon gång fler kommuner i Västra Götalandsregionen ska bli fristäder för journalister och författare som lever och arbetar under hot, så är det nu, skriver Sandra Daniel och Liv Näslund. På bilden: Protestplakat för Gui Minhais frihet.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Sandra Daniel, distriktsordförande LUF Väst.Foto: PRESSBILD
Liv Näslund, kulturpolitisk talesperson LUF Väst.Foto: PRESSBILD

Trots att det finns pengar avsatta i regionen för att fler kommuner ska bli fristäder är det bara Göteborg och Uddevalla som tar ansvar. Just nu sitter 389 journalister fängslade världen över, skriver Sandra Daniel och Liv Näslund vid Liberala Ungdomsförbundet Väst.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är mycket som inte är sig likt i coronatider. Framför allt har den politiska debatten stannat av för att helt komma att handla om krispaket och virusbekämpning. Så ska det så klart vara, men frågor försvinner inte bara för att de blir överröstade. Tvärtom, det är i tider som dessa, när individuella fri- och rättigheter steg för steg tummas på, som vi måste höja rösten lite extra för dem vars röster inte hörs. Om det är någon gång fler kommuner i Västra Götalandsregionen ska bli fristäder för journalister och författare som lever och arbetar under hot, så är det nu. 

 

För närvarande sitter 389 journalister fängslade världen över. Frihetsberövade i det fria ordets namn. Vi känner alla till Dawit Isaak som suttit fängslad som samvetsfånge i Eritrea i över 18 år. Kinas skenrättegång mot göteborgaren och bokförläggaren Gui Minhai i vintras blev ytterligare en väckarklocka för hur situationen ser ut för dem vars röster anses utgöra ett hot. 

 

I genomsnitt dödas 80 journalister varje år och vi ser hur land efter land använder coronakrisen som ursäkt för att inskränka yttrandefriheten. Frågan om det fria ordet har kanske aldrig känts så aktuell som nu och svaret på situationen måste vara att fler av regionens kommuner blir fristäder och på det sättet erbjuder förföljda fristadskonstnärer skydd och trygghet i upp till två år. 

 

Göteborg blev 1996 den första fristaden i Sverige. Det är något att vara stolt över, men också något att leva upp till. Nu är de svenska fristäderna 24 stycken, men i Västra Götalandsregionen är det bara Göteborg och Uddevalla. Detta är något högst anmärkningsvärt då det i dag finns pengar avsatta i regionen för att fler kommuner ska bli fristäder i Västra Götaland. Tyvärr är det alldeles för få kommuner som har valt att söka dessa.  

 

Även om signalen det skickar till länder som just i detta nu monterar ner sin press- och yttrandefrihet har ett symbolvärde, handlar frågan om fristäder framför allt om att stå upp för och skydda de individer som i takt med att deras yrke blivit farligare än på väldigt länge av naturliga skäl också blivit viktigare. Att fler kommuner i Västra Götalandsregionen borde gå i framkant i Sverige och Europa i en tid när grundläggande demokratiska värden utmanas är om inte en självklarhet, så åtminstone en skyldighet. Det är också ett sätt att leva upp till det åtagande regionen har som fristad i dag. 

 

Ett bra sätt att mäta hur demokratiskt och fritt ett land är att titta på hur landet behandlar sina journalister och författare. I kristider, då regeringars förtroendemätningar skjuter i höjden och längtan efter starkt ledarskap är stor blir det ofta på bekostnad av individens egna friheter. En pandemi är ett utmärkt tillfälle av politisk apati för auktoritära regimer att ta till metoder som vore omöjliga annars. 

 

I länder som Japan, Thailand och Kambodja införs nu kraftiga begränsningar av pressfriheten till följd av coronapandemin och i skuggan av krisen har Viktor Orbáns regering i Ungern bland annat straffat spridandet av vad man anser vara falska nyheter med fängelse och lagstiftat bort parlamentets makt. Vi ser hur Reuters blev av med sitt tillstånd i Irak efter att i en artikel ha ifrågasatt landets officiella siffror för smittspridning och vi ser Beijings tystnande av regimkritiker och pandemins visselblåsare. Det är när världen vänder bort blicken som demokratin steg för steg rullas tillbaka, och genom att inte agera är vi en del av problemet. Vi får inte låta en hälsokris resultera i en förvärrad demokratikris. 

 

Det fria ordet utgör själva kärnan i den liberala demokratin. Internationell solidaritet och modig utrikespolitik likaså. Det är dags för Västra Götalandsregionens kommuner att tydligt markera var de står i frågan om individens grundläggande fri- och rättigheter genom att bli fristäder för de journalister, konstnärer, poeter, fotografer och författare som genom att granska, ifrågasätta, tänka, tycka, ställa till svars och publicera, lever och arbetar i fara. Yttrandefriheten är fundamental och kampen måste vara global.

 

Sandra Daniel

Distriktsordförande LUF Väst

 

Liv Näslund

Kulturpolitisk talesperson LUF Väst