Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världsmästerskap i att hålla sig ifrån ansvar i Göteborg

Mikael Sjöholm (D), gruppledare stadsdelsnämnden Västra Hisingen.Foto: PRIVAT

Våldet kan inte fortsätta. Politiken måste ta fram våldspreventiva metoder och implementera dem redan i förskoleåldern, skriver Mikael Sjöholm (D).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag som många andra invånare anser med bestämdhet att det som utmärker Torslanda inte skall vara rån av våra ungdomar, bombdåd etcetera. Om vi inte tar de senaste våldsyttringarna där barn rånar barn på allvar, kommer Torslanda likt många andra stadsdelar hamna på polisens lista över de mest utsatta stadsdelarna.

 

”Vad är det som händer i Torslanda?”, frågar vänner från andra stadsdelar då och då och jag har inget riktigt bra svar att ge. Från de högst ansvariga politikerna i Göteborgs Stadshus samt stadsdirektören är det världsmästerskap i vem som lyckas hålla sig undan sitt ansvarstagande. Tystnaden från Gustaf Adolfs Torg blir symptomatisk. I min endald trodde jag att  framtidens frågor både formades, hördes och synliggjordes i Stadshuset. 

 

Västra Hisingen lyckades under många år genom ett tätt samarbete med polisen, näringslivet och politiska partier i nämnden samt alla andra goda krafter förhindra våldspiralen i Biskopsgården. Därför finns det inte längre några ursäkter. Det går inte heller att acceptera en tystnad från de högst ansvariga. De folkvalda i Göteborg måste agera nu!

 

Våldet kan inte fortsätta. Politiken måste ta fram våldspreventiva metoder och implementera dem redan i förskoleåldern. Vi behöver en förskola och skola och ett samhälle med nolltolerans mot våldet. Politiken kan aldrig acceptera att barn som rör sig i sitt närområde blir hotade och rånade. Gustaf Adolfs torg måste resa sig. Demokraterna ansluter sig till forskningen inom det våldpreventiva området som anger att våldet måste bekämpas, men också brottets orsaker.

 

Demokraterna gick till val på att återinföra kvarterspoliser. En lokalt bemannad polisstation kan vara ett första steg att vända utvecklingen i Torslanda. Övervakningskameror på brottsfrekventa platser och där stor otrygghet upplevs bör införas. Vi får inte ge upp hoppet och tilliten till politikens och kommunens förmåga, trots att våra folkvalda verkar ha gjort just detta.

 

Politiken, och det inkluderar alla som innehar förtroendeuppdrag, måste resa sig. Det är vi som folkvalda som bär ansvaret, inte någon annan. Jag är nybliven politiker, men börjar redan känna mig en smula utnyttjad i min roll och i min tro att jag som politiker är den som skall svara upp mot rättmätiga frågor som mina invånare ställer. 

 

Torslanda verkar för alla oss som bor här i det närmaste fullbordat. Vackert, storslaget och en idyll för både barnfamiljer och företagsamhet. Men alla dessa värden kan försvinna över en natt. Jag menar att den utveckling som vi ser i dag sliter sönder Göteborg, Torslanda och människor far illa.

 

Den handfallenhet alla partier visar upp måste ersättas med beslutsamhet. Vi riskerar stora värden, både monetärt och i mänskligt lidande. Demokraterna gick till val för en ny ledning och styrning av staden och från stadsdelsnämndens sida efterlyser vi ett mer ansvarstagande ledarskap från hela kommunstyrelsen och stadsdirektören. Situationen är nämligen akut. Det krävs kraftfulla åtgärder för att förhindra att Torslandabor flyttar på grund av den accelererande otryggheten. Lägg därtill den omöjliga trafiksituationen och inte minst den allt sämre kommunala servicen för våra barn och äldre.

 

Det finns en del obekväma frågor som måste besvaras av ledande politiker och tjänstepersoner. Hur förhindrar vi en negativ våldsspiral innan parallella samhällsstrukturer omvandlar en stadsdel till ett parallellsamhälle? Vi måste komma ihåg att många utanförskapsområden blev just utanförskapsområden långt innan de utsatta stadsdelarna blev ett stående inslag på löpsedlarna om rån, organiserad brottslighet, skjutningar och rasism av olika slag.

 

Våldspiralen i Torslanda måste få ett slut och då krävs både handling och en stark polis- och kommunal närvaro. Göteborg måste lägga sitt fokus på att öka vanligt folks trygghet i vardagen med konkreta åtgärder. Polisen, stadsdelen, kommunstyrelsen och alla invånare behöver samarbeta mycket närmre för att göra Göteborg och Torslanda tryggt igen. 

 

Mikael Sjöholm (D)

Gruppledare Stadsdelsnämnden Västra Hisingen