Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varför vill Liberalerna pressa bostadskön?

Det är mycket svårt att förstå Liberalernas iver att locka människor med små inkomster och begränsad ekonomisk kunskap till att ta miljonlån för att de skall kunna bo kvar i sin lägenhet, skriver Gert Gelotte.Foto: ROBIN ARON
Gert Gelotte Socialliberal skribent och debattörFoto: VIVECA KARSTRÖM ENCRANTZ

Liberalerna i Göteborg har som mål att högst 50 procent av alla bostäder i kommunen skall vara hyresrätter inom tre år. Är det viktigare för Liberalerna att så många som möjligt äger sin bostad än att alla har någonstans att bo, undrar den socialliberala skribenten Gert Gelotte.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nyligen drog Liberalerna i Göteborg tillbaka sitt förslag att låta hyresgästerna i allmännyttan köpa sina lägenheter. Det var mycket klokt. Något överskott på hyresrätter finns som bekant inte i Göteborg. Men glädjen över Liberalernas klokskap blev tyvärr kort. 

 

I en intervju för tidningen ETC Göteborg berättar fullmäktigeledamoten Axel Darvik (L) att motivet för att dra tillbaka förslaget är att det går fortare att driva igenom utförsäljningen av hyresrätter i den kommunala budgetprocessen:

 

Vi skrev motionen när vi var i opposition, men nu tar vi tillbaka den eftersom vi har möjlighet att ta med det här in i budgetprocessen i stället. Vi kommer att gå vidare med det och verka för att snabba på arbetet.

 

I Göteborg är 54 procent av alla bostäder hyresrätter. I förorterna är andelen hyresrätter väsentligt högre, exempelvis Hjällbo med 92 procent och det är mot förorterna Liberalerna främst riktar sin utförsäljningsiver. Liberalernas mål är att högst 50 procent av av alla bostäder i Göteborg skall vara hyresrätter inom tre år. 

 

Axel Darvik redovisar två skäl: Möjligheten att göra ”bostadskarriär” i hyreshustäta områden samt allmännyttans behov av inkomster att bygga nytt för.

 

Det är argument som väger lätt inför den grundläggande frågan: Finns det ett överskott på hyresrätter i Göteborg? 

 

Svaret är förstås nej. Den som söker bostad på Boplats och kan tänka sig att bo i exempelvis Biskopsgården får räkna med att köa i drygt fyra år! 

 

Samtidigt råder inte brist på bostadsrätter i Göteborg. Den som förmår betala marknadens pris kan köpa en bostadsrätt på dagen. Det blir dyrt. Men sån är marknaden och det är ju marknadsvillkor Liberalerna vill ha i stället för en socialt ansvarstagande bostadspolitik.

 

Särskilt stor är bristen på någorlunda billiga hyresrätter. Alltså hyresrätter som finns i förorterna. Att Liberalerna vill omvandla just dessa hyresrätter till bostadsrätter förefaller, snällt uttryckt, föga genomtänkt. Lyckas Liberalerna blir det ju ännu mer ont om bostäder som Göteborgare med små inkomster har råd att hyra. 

 

Dessutom finns privatekonomiska skäl att varna för Liberalernas omvandlingsiver och det handlar inte bara om risken för högre räntor.

 

Priserna på bostadsrätter stiger långsamt tills de faller hastigt. Det är detta som kallas för bostadsbubblan. Vi vet inte när den spricker, men vi kan vara säkra på att den spricker. Den som lånat så mycket privatekonomin tillåter för att köpa en bostadsrätt kan då råka mycket illa ut om banken säger upp lånen därför att bostadens värde inte längre motsvarar kravet på säkerhet.

 

Ägare av bostadsrätter i attraktiva områden löper liten risk. Priserna kanske sjunker något, men det finns alltid efterfrågan på attraktiva bostäder. 

 

I förorterna däremot kan marknaden för bostadsrätter kollapsa helt. Den som då tvingas sälja till kraftigt underpris kan bli sittande utan bostad men med en stor restskuld till banken. Ännu värre är förstås att inte hitta någon köpare alls och tvingas till personlig konkurs. Detta är inte att måla fan på väggen. Det hände bostadsrättsföreningar på Stjärnbildsgatan i Bergsjön under 1990-talskrisen.

 

Det är mycket svårt att förstå Liberalernas iver att locka människor med små inkomster och begränsad ekonomisk kunskap till att ta miljonlån för att de skall kunna bo kvar i sin lägenhet.

 

Så varför gör Liberalerna på detta viset? Är det viktigare för Liberalerna att så många som möjligt äger sin bostad än att alla har någonstans att bo?

 

Det är i så fall ett förvånande antisocialt perspektiv på bostadskrisen. Vad Göteborg i stället behöver är ett fortsatt högt byggande av prispressade hyresrätter där stat och kommun bidrar mer till finansieringen.

 

Inte en enda av allmännyttans hyresrätter bör omvandlas till bostadsrätt så länge bostadsbristen är så skriande som nu.

 

Gert Gelotte 

Socialliberal skribent och debattör