Kristina Bergman Alme (L) Foto: ANNA SIGVARDSSON
Kristina Bergman Alme (L) Foto: ANNA SIGVARDSSON

Varför så binära, rödgröna?

Publicerad

Jag kommer aldrig acceptera att bli reducerad till mitt kön, skriver Kristina Bergman Alme (L) inför torsdagens fullmäktigemöte i Göteborg.

I den rödgrönrosa budgeten för Göteborg har man bestämt att det minst tre gånger om året ska mätas hur mycket talartid som upptas av män respektive kvinnor i nämnder. Det gör man för att man vill synliggöra könsskillnader. Men jag kommer aldrig acceptera att bli reducerad från människa till enbart mitt kön. Jag representerar Liberalerna och mina väljare. Både han, hon och hen. 

 

Sverige brukar rankas som ett av världens mest jämställda länder, och kvinnor är väl representerade i den svenska riksdagen som i de kommunala folkvalda församlingarna. Forskning på området om talartid visar på att kvinnor talar mindre än män i riksdagen – men forskning visar också att kvinnor tenderar att vara överrepresenterade i debatter inom specifika områden relaterade till sociala frågor och underrepresenterade i debatter inom ekonomi och transport. Forskarna är dock inte helt eniga om vad dessa mönster beror på – beror det på hierarkisk marginalisering eller handlar det snarare om att kvinnor och män helt enkelt har olika sakpolitiska intressen? 

 

För Liberalerna är det självklart att synliggöra könsskillnader och arbeta för att minska dessa. Bland annat tar kvinnor ut cirka tre fjärdedelar av föräldrapenningen, kvinnor är föräldralediga cirka 11 månader längre än män, kvinnor arbetar deltid i högre utsträckning än män, kvinnor står för den största delen obetalt arbete i hemmet och kvinnor tar ut cirka sex av tio vabbdagar. Det är jämställdhetsproblem som påverkar livslönen mellan kvinnor och män. Det är jämställdhetsproblem som vi vill ändra på. 

 

De styrande rödgrönrosa partierna petar på jämställdhetsproblemen när de vill mäta talartid baserat på kön. Problemet är knappast att kvinnor talar för lite. Det är snarare att när kvinnor tar plats så upplevs det fortfarande som provocerande och som ett problem. Det är på sätt och vis paradoxalt att de partier som hävdar att de värnar HBTQ-personers rättigheter ger uttryck för ett så extremt binärt synsätt på människor. Människor ska få definiera sig själva så långt som möjligt – det omöjliggör nu den rödgrönrosa minoriteten för alla politiker med nämnd- och bolagsuppdrag som inte definierar sig som varken man eller kvinna. 

 

Nu till den allra viktigaste frågan. Kommer denna undersökning ge stadens invånare bättre kommunal service? Kommer den resultera i bättre skolor, en bättre äldreomsorg för våra brukare, bättre socialtjänst? Kommer det ge svar på våra riktiga jämställdhetsutmaningar? Svaret är nej. 

 

Kristina Bergman Alme (L)

2:e vice ordförande Sociala resursnämnden 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

MEST LÄST PÅ GT DEBATT I DAG