Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varför hörsammade inte L och M kritiken?

Foto: PRESSBILD
Agneta Kjaerbeck (SD), ledamot Göteborgs kommunfullmäktige.Foto: PRESSBILD

Varför har ingen kvalitetssäkring eller lägesanalys genomförts inför skolplaceringarna i Göteborg, skriver Jörgen Fogelklou (SD) och Agneta Kjaerbeck (SD) i en replik till Helene Odenjung (L) och Sofie Gyllenwaldt (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sedan skolplaceringsbesluten började skickas ut i april har vi fått in vittnesmål från förtvivlade vårdnadshavare till barn som enligt besluten och tvärtemot sina önskemål, skiljs från övriga klasskamrater, placeras mil från hemmet och dagligen tvingas till timmar av extra restid. ”Nej, så här ska vi inte ha det!” skrev den högst ansvarige skolpolitikern Helene Odenjung (L) tillsammans med Sofie Gyllenwaldt (M) för ett par dagar sedan på GT Debatt. Sverigedemokraterna i Göteborg håller med.

 

Det Odenjung glömmer att tala om är att hon själv medverkat till att rösta fram det regelverk som gäller. Vid minst tre tidigare tillfällen har hon kunnat opponera sig. Frågan om prioriteringsordningar var uppe redan 2015 och har även hanterats 2018 och 2019. Frågan lyftes återigen av SD till onsdagens kommunstyrelse, men frågan bordlades. Ett regelverk som kritiserades av skolväsendets överklagningsnämnd. Enligt överklagandenämnden är ”nyanländ elev” inte en saklig urvalsgrund. 

 

Varför har Helene Odenjung, som ansvarigt kommunalråd för skolfrågor, samt som ordförande i grundskolenämnden inte hörsammat denna kritik?

 

Än har ingen på grundskoleförvaltningen på ett seriöst sätt lyckats förklara det inträffade. Varför har ingen kvalitetssäkring eller lägesanalys genomförts? Grundskolenämndens ordförande Helene Odenljung skyller på förvaltningens nya IT-system och refererar till ”ett litet datafel” när det saknats rimlighetsbedömning i skolplaceringarna.

 

Syftet med en central skolförvaltning var att få kvalitet och likvärdighet, men i stället ser vi idel överfulla klasser och utarbetade lärare. Klasserna blir färre och antalet elever allt fler. Nu måste det akut tillskjutas medel och skapas plats. Om familjer som bidrar med värdefulla skattemedel behöver flytta till kranskommuner för att få sina mest grundläggande behov tillgodosedda, då har vi som stad misslyckats fullständigt med ett av våra allra största kärnuppdrag.

 

Sverigedemokraterna har aldrig på något sätt hävdat att nyanlända är hela orsaken bakom haveriet med det aktiva skolvalet i Göteborg. Detta läsår var det mycket riktigt tre stycken som fick förtur. Förra läsåret rörde det sig om hela 46. Hur många rör det sig om under perioden 2015 till 2018?

 

Många drabbade känner nu en osäkerhet på om man fått placering på rätt grunder och förvaltningen har inte en enda gång sedan skolplaceringsbesluten skickades ut bett om ursäkt för de misstag som skett. Nu återstår att rätta till de fel som innebär att nästan tusen barn, i stället för glädje och nyfikenhet, känner både rädsla och otrygghet när skolan börjar igen. Man bryter mot den grundläggande närhetsprincipen. Man bryter mot Skollagen. Barnens väl har helt enkelt åsidosatts genom övertron på ett IT-stöd som mäter fågelvägen mellan hem och skola.

 

Nej, Helene Odenjung, så här ska det verkligen inte vara. 

 

Jörgen Fogelklou (SD)

Oppositionsråd i Göteborg

 

Agneta Kjaerbeck (SD)

Ledamot Göteborgs kommunfullmäktige