Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våren 2020 ska aldrig behöva upprepas

Att hålla sig hälsosam i hög ålder gör enorm skillnad både för livskvalitet och för livslängd, skriver Sofia Nilsson (C), Cecilia Andersson (C)och Gunilla Druve Jansson (C).Foto: SHUTTERSTOCK
Sofia Nilsson (C), riksdagsledamot och ledamot socialutskottet.Foto: PRESSBILD
Cecilia Andersson (C), ersättare regionstyrelsen Västra Götalandsregionen.Foto: PRESSBILD
Gunilla Druve Jansson (C), ledamot i SKR-beredningen för Primärvård och äldreomsorg.Foto: PETER WAHLSTRÖM

Äldre måste få bättre stöd i att sköta sin egen hälsa och ha en återkommande kontakt med vården genom ett äldrehälsovårdsprogram. Det är viktigt att vi lär oss av coronakrisen, skriver centerpartisterna Sofia Nilsson, Cecilia Andersson och Gunilla Druve Jansson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sveriges äldreomsorg har hanterat coronakrisen på olika sätt. I vissa kommuner finns det ingen smitta på äldreboendena, i andra delar av landet står äldreomsorgen för den största andelen av dödsfall i covid-19. I Västra Götaland ser vi nu ökade antal fall i befolkningen, vilket hänger ihop med ökad testning. Samtidigt sjunker antalet inlagda på regionens intensivvårdsavdelningar. Äldreomsorgen, som samlat står för en fjärdedel av den svenska hälso- och sjukvården, måste förbättras. Krisen har visat på brister och sårbarheter som måste lösas. Nu måste vi se till att stoppa hela landets smittspridning och skydda de äldre.

 

På kort sikt är det viktigt att minska risken att mer smitta kommer in på boenden. Därför vill vi ytterligare stärka insatserna för testning, så att färre går till jobbet med smitta. Oavsett om man bor i Ale eller Öckerö ska alla, och särskilt äldre, känna sig trygga i att vi tar ansvar för att stoppa smittspridningen. Vi behöver säkra tillgången till skyddsutrustning och sjukvårdsmateriel särskilt nu under sommaren, och den måste användas på korrekt sätt. Sveriges kommuner och regioner (SKR) har bidragit i arbetet med att samordna inköp samt fört dialog med både kommunerna och länsstyrelserna. 

 

Vi måste se till att personalen som jobbar i äldreomsorgen får möjlighet till återhämtning, ett viktigt ansvar som kommunerna, som driver äldreomsorg i Sverige, inte får missa. För att klara äldreomsorgen i sommar har många kommuner fått göra om semesterscheman och ibland flytta personalens semester, ofta mot extra ersättning. Det är positivt att lokala initiativ växer fram som i Skara, där nu en lokal strategi ska utarbetas för att hindra smitta i äldreomsorgen och för att göra den trygg och säker.

 

Det kommer också en tid efter krisen, och även då måste äldreomsorgen stå sig stark. Coronakrisen har visat hur sårbara vi är. Det är inte bara de äldre som blivit smittade utan även personalen. En ökning i sjukskrivningar har gjort att många äldreboenden har haft svårt att klara sin bemanning. Äldreomsorgen står och faller med personalens enorma arbetsinsatser. Att säkerställa bemanning i äldreomsorgen kommer att bli en ännu större utmaning i framtiden: Fram till 2026 kommer omvårdnaden av äldre och funktionsnedsatta behöva ungefär 146 000 nya anställda för att klara både ett ökat personalbehov och pensionsavgångar. Just nu har vi lyckligtvis en fördel. Inför hösten har antalet sökande till vårdutbildningar varit rekordstort. De fantastiska insatserna som gjorts av vårdpersonalen under våren får inte glömmas, men mer personal behövs. Vi behöver ta vara på detta intresse och se till att fler utbildar sig och stannar inom vårdyrket.

 

Inför en examenspremie på 60 000 kronor för sjuksköterskor

 

För att uppnå det har Centerpartiet på nationell nivå tagit fram ett antal förslag, som standardiserad utbildning till undersköterska och betalda specialistutbildningar för undersköterskor. Vi vill också införa en examenspremie på 60 000 kronor för sjuksköterskor efter deras första fem arbetsår. Dessa förslag välkomnas även hos oss i Västra Götalandsregionen.

 

Även utanför äldreboendena finns det mycket att göra. Att hålla sig hälsosam i hög ålder gör enorm skillnad både för livskvalitet och för livslängd. Socialstyrelsen har visat att en överväldigande majoritet av de som avlidit i covid-19 hade en eller flera ytterligare ohälsofaktorer så som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes eller högt blodtryck. 

Äldre måste få bättre stöd i att sköta sin egen hälsa, samt en återkommande kontakt med vården för att tidigt fånga upp och bemöta sjukdomar och ohälsa genom ett äldrehälsovårdsprogram. Många vårdinsatser som äldre får av kommunens äldreomsorg, på vårdcentralerna och i den högspecialiserade sjukhusvården behöver samordnas bättre. Fast läkarkontakt kommer också vara en viktig förutsättning för att förbättra vården för de äldre. Här är Västra Götalandsregionen redan ett föredöme.

 

Coronakrisen är inte över. Det är viktigt att vi tar den på allvar och gör det bästa för att förhindra smitta. Det är viktigt att vi lär oss av krisen och bygger äldreomsorgen starkare. Våren 2020 ska aldrig behöva upprepas.

 

Sofia Nilsson (C) 

Riksdagsledamot och ledamot socialutskottet

 

Cecilia Andersson (C)

Partistyrelseledamot och ersättare regionstyrelsen Västra Götalandsregionen

 

Gunilla Druve Jansson (C)

Ordförande Centern Västra Götaland och ledamot i SKR-beredningen för Primärvård och äldreomsorg