Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vården i VGR behöver utvecklas, inte avvecklas

Anna Johansson (S), ordförande för S i Göteborg och riksdagsledamot.
Foto: PRESSBILD
Håkan Linnarsson (S), regionråd i opposition i VGR.
Foto: PETER WAHLSTRÖM

Johnny Magnussons (M) och Gunilla Levéns (M) svar vittnar om en sällsynt brist på insikt i den verklighet som möter såväl patienter som personal i vården varje dag, skriver Anna Johansson (S) och Håkan Linnarsson (S) i sin slutreplik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi socialdemokrater nöjer oss inte förrän välfärden ger alla samma förutsättningar, därför ska vi varken stänga fungerande vårdcentraler eller ta bort valfriheten - vården ska gå att lita på i hela regionen. En viktig faktor för att nå dit är att satsa på personalen. I denna fråga är vi extra tydliga på såväl region- som på riksnivå. 


Vi vill bland annat: Anställa 14 000 fler i vården, varav cirka 2 000 i Västra Götalandsregionen, satsa på en förbättrad arbetsmiljö och bättre arbetsvillkor, höja vårdlönerna och fördubbla satsningen på möjligheten till specialistutbildning på betald arbetstid. 


Vi har även fler tydliga satsningar på vården: Bland annat en stärkt cancervård, med särskilda insatser för barn- och hudcancer, införande av ett PSA-testprogram i Västra Götalandsregionen för att tidigt upptäcka prostatacancer, stärka och kompetensutveckla primärvården och stärka och prioritera kvinnors hälsa och ohälsa genom satsningar på gyn- och mödrahälsovård och förlossning.


Det är konkreta förslag som förstärker vården, ökar kvaliteten, minskar köer och inte minst, ökar möjligheten att både behålla och rekrytera personal. 


I sin replik på GT Debatt fortsätter moderaterna Johnny Magnusson och Gunilla Levén sin nya retorik där all kritik är ”svartmålning”. Det vittnar om en sällsynt brist på insikt i den verklighet som möter såväl patienter som personal i vården varje dag. Tillgängligheten minskar, köerna till operationer växer och väntetiden på Sahlgrenskas akut är längst i landet. Det är fakta, inte ”svartmålning”. 


I sin budget för 2018 utlovade den moderatledda majoriteten satsningar på personalen. Trots att bara lite drygt två månader gått ser vi redan facit på den ”satsningen”: Order till chefer om anställningsstopp och att hålla nere lönerna. Samtidigt har sjukhusen kritiskt stora underskott, trots att regionen har visat upp miljardöverskott de senaste åren. I stället valde samma majoritet att lägga över 800 miljoner kronor på att betala för stafettläkare och annan hyrpersonal. 


Vi socialdemokrater vill satsa på regionens egen personal. Vi har föreslagit det tidigare och vi föreslår det igen: Personalen är nyckeln till en trygg sjukvård. Vi vill utveckla hälso- och sjukvården tillsammans med personal och chefer. Det är när anställda, ledning och politiker delar samma bild av verkligheten som man kan dra åt samma håll och tillsammans komma fram till de bästa lösningarna. På så sätt kan vi skapa en trygg och jämlik vård. Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas.  


Anna Johansson (S)

Ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg och riksdagsledamot


Håkan Linnarsson (S)

Regionråd i opposition