Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vård handlar om att möta behov

Håkan Linnarsson (S), regionråd i opposition i VGR.
Foto: TIM KRISTENSSON
Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON/GT

En underfinansiering av offentligt driven verksamhet får finansiera en överfinansiering av privata verksamheter, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Håkan Linnarsson (S) i en replik till Johnny Magnusson (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det är allvarligt att det M-ledda styret i Västra Götalandsregionen misslyckas i styrningen av Sahlgrenska. Det är ännu allvarligare att de försöker vifta bort den underfinansiering de ägnar sig åt och de konsekvenser som detta för med sig. Att Johnny Magnusson (M) på GT Debatt vill berätta något slags framgångssaga när cirka 500 personer kommer sägas upp blir nästan absurt. Den attityden är respektlös mot patienter och personal. Det hade varit klädsamt med åtminstone en liten dos probleminsikt.


LÄS MER: GT DEBATT: Sahlgrenska går bättre för var dag 


Det intressanta med Magnussons översvallande bollande med siffror är att han aldrig relaterar till faktiska behov. I och med den omfattande inflyttningen till Göteborg har behoven ökat i en betydligt högre takt än det M-ledda styret har behagat tillföra resurser. De tillskott som gjorts täcker helt enkelt inte kostnadsstegringarna för bassjukvården. 


Att anställda får gå, att den kvarvarande personalen knäar av stress och ständiga sparbeting samt att patienter måste vänta allt längre i kö handlar i grunden om en politisk prioritering som Magnusson & Co valt att göra. Antalet patienter som har väntat längre än vårdgarantins tre månader på behandling eller operation har skjutit i höjden och är nu uppe i över 8 000. Det är ganska häpnadsväckande att M-styret tycker detta är okej. De hade kunnat undvika krisen, men vill helt enkelt inte ta det ansvar som krävs.


Kontrasten mellan de politiska alternativen är tydlig. Det M-ledda styret vill i stor utsträckning slussa offentliga medel till privata vårdgivare och bemanningsföretag. Med den ingången får regionens egen regi-verksamheter stryka på foten. Det finns en systematik i detta. En underfinansiering av offentligt driven verksamhet får finansiera en överfinansiering av privata verksamheter. Detta är fullkomligt orimligt om det man eftersträvar är en trygg, säker och jämlik vård.


Socialdemokraternas prioriteringsordning är en helt annan. Vi vill använda de resurser som finns tillgängliga i regionens ekonomi till att säkerställa att Sahlgrenska verkligen har de medel som krävs för att täcka de växande behoven. Avskedsplanerna måste skrotas. Personalen måste ges rimliga arbetsvillkor. Köerna måste kortas. Det måste skapas lugn och ro i verksamheten. Vi kommer aldrig att acceptera att privata vinstintressen får gå före patienter och personal.


På söndag avgör väljarna vilket av dessa alternativ som framöver ska ansvara för Sahlgrenska. Vår starka rekommendation är att resolut placera det M-ledda styret på avbytarbänken. Att driva sjukhus är uppenbarligen inte alls deras grej. 


Ann-Sofie Hermansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg

Håkan Linnarson (S)

Oppositionsråd i Västra Götalandsregionen