Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var är engagemanget i Stiftelsen Sjömanskyrkan ?

Peter Örtwall, kampanjledare för namninsamlingskampanjen för Sjömanskyrkans bevarande.Foto: PRIVAT
Sjömanskyrkan i Göteborg.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Att Stiftelsen Sjömanskyrkan tidigare gjort dåliga affärer ska inte lämpas över på skattebetalarna i Göteborg, skriver Peter Örtwall i en replik till Christina Rogestam och Christina Backman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den nytillträdde styrelseordföranden i Stiftelsen Sjömanskyrkan har i ett debattinlägg på GT Debat samvete nog att pressa Göteborg Stad att betala mer för fastigheten än spekulerande privata fastighetsbolag, smtidigt som hon sitter i revisionsnämnden i Göteborg Stad. Där har hon uppdraget att bevaka att skattebetalarnas pengar används på ett ekonomiskt sparsamt och effektivt vis.

 

Fastighetskontoret har beställt en utomstående värdering av fastigheten Sjömanskyrkan. Vice ordförande sitter dessutom i Göteborgs kommunfullmäktige. Tala om Intressekonflikter! 

 

Något intresse för att bevara den 70-åriga tradition som Sjömanskyrkan byggt upp, med en unik social verksamhet till stöd för sjömän, pensionärer, föreningsliv och Göteborgarna, visas inte när man talar om eventuell försäljning till ett fastighetsbolag. 

Inte heller visas respekt för den sjöhistoriska miljö som skapats där genom åren, vilken är en tillgång för Göteborg Stad som gammal sjöfartsstad. Vid en försäljning till ett privat företag finns det stor risk att miljön förändras efter deras behov.

 

Det hävdas från ordförande och vice ordförande att den primära uppgiften är ”att tillvarata stiftelsens ändamål”. Då har man inte läst syftet med donationen 1954 från Broströmsrederiet.  Fastigheten skall bedriva ”verksamhet för unga och åldersstigna sjömäns omvårdnad ”. Detta har också skett på ett unikt sätt genom åren, samtidigt som man anpassat sig till en modern tidsanda. Man bör ha ett ansvar i stiftelsen att fastigheten framgent uppfyller donatorns intentioner, anpassat till dagens behov och villkor. Det lär inte uppfyllas om fastigheten säljs ut till ett fastighetsbolag.

 

I stället borde man initiera diskussionerna med Göteborg Stad kring möjligheten att i någon form bevara de värdefulla sociala och kulturella verksamheter som utvecklats i Sjömanskyrkan genom en försäljning till staden.

 

Att Stiftelsen Sjömanskyrkan tidigare gjort dåliga affärer ska inte lämpas över på skattebetalarna i Göteborg, utan detta bör man ta ekonomiskt ansvar för i styrelsen och svälja. Detaljplanen stipulerar att fastigheten ska användas till ”allmänna ändamål”.  En försäljning på den privata marknaden lär inte mer uppfylla de ursprungliga intentionerna.

 

Peter Örtwall

Flitig besökare på Sjömanskyrkan och kampanjledare för namninsamlingskampanjen för Sjömanskyrkans bevarande.