Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vanvårda inte kontakten med våra vänner vänsterut

Karin Greenberg Gelotte, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborgs södra skärgård.
Foto: PETER NILSSON

Att Ann-Sofie Hermanssons och Anna Johanssons ledarskap ifrågasätts är närmast självklart. Med ordförandeposter följer ansvar, skriver Karin Greenberg Gelotte, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborgs södra skärgård.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ann-Sofie Hermanssons kris är inte hennes person eller politik utan hennes brist på initiativkraft när det blir kris. Det misslyckade förhandlingsarbetet efter valet har gjort många frustrerade.

Socialdemokraterna är ett stort parti, även om många önskar att det vore större. Ett stort parti aspirerar självklart på makten och i andra hand oppositionsledarskapet.  Vi socialdemokrater har ett gemensamt ansvar att ta den politiska ledningen och tillsammans genomföra den politik som medborgarna/väljarna röstat för och har förväntningar på.


Efter höstens val misslyckades vi med detta. Det är ett gemensamt ansvar, men att Ann-Sofie Hermanssons och Anna Johanssons ledarskap ifrågasätts är närmast självklart. Med ordförandeposter följer ansvar.


Situationen är allvarlig för Socialdemokraterna i Göteborg. Krisen är djup, både politiskt och organisatoriskt. Men det finns många möjligheter att ena partiet med nya ledare såväl i partiorganisationen som i kommunpolitiken. 


En del av konflikten gäller vilka partier Socialdemokraterna skall samarbeta med. Självklart har Ann-Sofie Hermansson rätt i att vi inte får tveka att söka samarbete med flera partier i kommunfullmäktige, även över blockgränsen. Men det får inte innebära att vi vanvårdar kontakterna med våra gamla vänner vänsterut.


Vi socialdemokrater vill ha ett Göteborg som fortsätter att utvecklas och går framåt. Det finns ingen brist på framåtanda och nytänkande i Göteborg. Snarare går det ibland för fort för många medborgare och vi får omfattande debatter om de förändringar som utvecklingen innebär. Överallt byggs det och förnyas. Det moderniseringsarbete som Ann-Sofie Hermansson talar om pågår, men självklart finns förbättringspotential. En tydligare röst i olika aktuella frågor behövs och där har Ann-Sofie gjort en stark insats. Men all förändring är inte förnyelse, en del är ren dumhet och förtjänas att mötas av motstånd. Detta gäller inte minst försöket att sälja ut hyresrätter i Rannebergen.


Jag förstår att det misslyckade förhandlingsarbetet efter valet har gjort många frustrerade. Socialdemokraterna kan inte bli ett större och mer respekterat parti genom att fullständigt retirera från ledarskap i Göteborgs kommun de närmaste fyra åren.  


Att inte ha några presidieuppdrag överhuvudtaget innebär att information och initiativ blir svårare att få del av. Det enda sätt att kompensera detta är om gruppledaren i kommunstyrelsen är tillgänglig hela tiden för samtal och information i politikergruppen i kommunen. När så inte sker ifrågasätts gruppledaren. Det förefaller uppenbart att förhandlingar och information inte är Ann-Sofie Hermanssons starkaste sida. 


Ann-Sofie Hermansson har själv valt att hålla presskonferens och ta strid mot distriktsstyrelsen. Självklart väcker det frågor. Politiska uppdrag är inte vanliga anställningar. Uppdragen är helt kopplade till förtroende från partiorganisationen. Så är det oavsett parti. Om detta förtroende brister på ett eller annat sätt, är skilsmässan ett faktum. Ann-Sofie Hermansson har rätt i att det behövs en modernisering av synen på det politiska uppdraget. Men det som gäller för vanliga politiker, gäller även för henne.


Karin Greenberg Gelotte (S)

Ordförande för Socialdemokraterna i Göteborgs södra skärgård