Välkommen till Göteborg, Jimmie

Max Sjöberg (L), riksdagskandidat i Västra Götaland västra.
Foto: DENNIS LINDBOM
Hanna Wettermark (L), kommunfullmäktigekandidat i Göteborg.
Foto: PRESSBILD

Ung vänster måste sluta virka offerkoftan åt Jimmie Åkesson (SD), menar liberalerna Max Sjöberg och Hanna Wettermark inför partiledarens besök i Göteborg i morgon tisdag.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I morgon tisdag kommer Jimmie Åkesson till Göteborg för att tala på Sverigedemokraternas möte på Järntorget. Det kommer gissningsvis att bli en ganska sömnig tillställning med samma gamla romantiserande av ”förr” (det var tydligen bättre då) och samma gamla gnäll om att allt som gått snett sedan inlandsisen smälte är invandringens fel. 


Tyvärr har Ung vänster i Göteborg och Bohuslän bestämt sig för att väcka tillställningen till liv genom att sabotera den. De uppmanar sina anhängare att ta med megafoner och andra grejer som väsnas, med det uttalade syftet att störa mötet så mycket som möjligt. ”Let’s crash this party”, skriver de på sin Facebooksida. Det är synd. 


Ung vänster har förvisso rätt i att SD är ett stötande parti. De har nazistiska rötter och företrädare på alla nivåer i partiet visar gång på gång prov på öppen rasism. Bara på 2010-talet har västsvenska företrädare för partiet poserat i armbindlar med hakkors, stått i Göteborgs kommunfullmäktige och pratat om flyktingbarn med ”skäggiga trynen” (GT 1/3 2011) och "romska terrorceller" samt många fler exempel på partiföreträdare som uttryckt sig eller skrivit saker på digitala forum som är hårresande. Där är vi ense med Ung vänster.


Men att sabotera andras möten är en kass idé. SD borde ställas till svars för sin politik och sina rasistiska företrädare. I stället virkar nu Ung vänster en stor och gosig offerkofta åt Jimmie Åkesson, som han får mysa i på bästa sändningstid och i stället för att prata om hur de kan ha kvar företrädare som har samröre med nazister, startar hatdrev mot barn på sociala medier och gång på gång uttrycker sig rasistiskt får Åkesson prata om hur det känns att få sin mötesfrihet inskränkt.


Dessutom är det en demokratifråga. I Sverige värnar vi mötes- och yttrandefriheten, och vi gör det oavsett vad vi tycker om åsikterna som yttras. Därför står vi inte med megafoner eller huligantutor när Jimmie talar. Därför gör vi det inte heller när revolutionära kommunister står och pratar om hur de vill avskaffa demokratin och yttrandefriheten. De får tala först – och sedan får vi tala om varför vi tycker dom har fel. Det är så demokrati fungerar.


Att inte sabotera politiska möten är inte samma sak som att låta främlingsfientlighet stå oemotsagd - det finns gott om andra sätt att visa sitt missnöje på. I stället för att skrika i megafoner stod till exempel Liberala Ungdomsförbundet och skramlade pengar till Flyktingfonden under Jimmies tal på Götaplatsen 2014. När han besökte Mölndal delade vi ut valinformation som avslöjade vanliga myter om invandringen som florerar i debatten. Det går också alldeles utmärkt att gå dit och vända ryggen till – eller att inte dyka upp och visa att ett parti som SD inte förtjänar vår uppmärksamhet. Eller varför inte ha en manifestation en bit bort där man pratar om hur vi kan hjälpa fler flyktingar?


Av precis samma skäl gjorde de som brände ner SD:s valtält i Göteborg ett stort självmål. Sverigedemokraterna är representerade i såväl riksdag som Göteborgs kommunfullmäktige och har samma rätt att vara där som alla andra, oavsett vad man tycker om deras åsikter. 


Dessutom berövas väljare och journalister återigen ett tillfälle att ställa dem till svars. Valtältet är ett utmärkt tillfälle att fråga deras valarbetare hur de tycker att deras parti kan företräda göteborgarna när Göteborgsdistriktets ordförande startar rasistiska drev på sociala medier mot en högstadieelev som han tyckte såg lite för gammal ut. Eller hur samma lokala partitopp hotade en partimedlem med att skalla honom och gräva ner honom i en garderob. I stället får de prata om hur det är att få sina demokratiska rättigheter inskränkta (tråkigt, så klart) och vinner sympatipoäng – det inte utan all rätt. 


Genom sitt agerande gör ytterkantsvänstern SD till offer och sig själva till antidemokrater. Inget av detta är något den antirasistiska kampen behöver. Vi liberaler kommer fortsätta den hårdföra kampen mot rasism och extremism, men vad vore kampen för frihet och demokrati värd om yttrandefriheten tystades? Den antidemokratiska vänstern borde tänka om och tänka rätt – det är helt rätt att kavla upp ärmarna och ta fighten mot rasismen, men ibland gör sig en knuten näve bäst lämnad i fickan.


Max Sjöberg (L)

Riksdagskandidat i Västra Götaland västra


Hanna Wettermark (L)

Kommunfullmäktigekandidat i Göteborg