Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Välj rätt strider, Vision

Jens Adamik (L), ordförande SDN Norra Hisingen.Foto: FREDDY KARLSSON
Sabina Music (C), vice ordförande SDN Norra Hisingen.Foto: PRESSBILD
Pierre Alpstranden (M), ledamot SDN Norra Hisingen.Foto: PETER SVENSON / PRESSBILD

Det är tråkigt att Vision aktivt försöker missförstå oss, skriver Jens Adamik (L), Sabina Music (C) och Pierre Alpstranden (M) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är glädjande att Vision delar alliansen i Norra Hisingens syn på att grovt kriminella medarbetare ska sägas upp. Uppsägning av personer som är grovt kriminella måste naturligtvis ske i nära samarbete och i dialogen med de fackliga parterna. Den svenska modellen bygger på dialog mellan arbetsgivare och fackförbund. Det var därför vi skrev vår debattartikel. Vi ville markera och påtala det helt orimliga i den senaste tidens nyheter om att en person som är aktiv och deltar i den organiserade brottsligheten också arbetar med förebyggande arbete i staden.

Det är däremot tråkigt att Vision aktivt försöker missförstå oss. Detta bord vara en fråga som vi tillsammans borde kunna driva. När vi pratar om att det finns medarbetare som är med i den organiserade brottsligheten, är det inget som är taget ur luften. Alla som följt med i medierapporteringen den senaste tiden har sett bevis på detta i nyheterna. Det är just dessa enskilda kriminella personer som ger alla duktiga och högt kvalificerade medarbetare ett dåligt rykte. Den stora majoriteten av alla som arbetar i staden gör det för att de vill hjälpa medborgare och skapa en bättre stad att leva i. Dessa enskilda som använder staden som plattform för sin kriminalitet har dock ett annat mål. Dessutom utsätter de både andra medarbetare och brukare för risker, när de vistas på arbetet. 

Det finns vissa viktiga principer för oss i alliansen i Norra Hisingen, som vi tror att de allra flesta göteborgare håller med om. Personer som är med i den organiserade brottsligheten ska inte arbete med förebyggande arbete. Vi ska ha en försiktighetsprincip, när det kommer till ungdomar och personer som söker stöd och hjälp av staden; de ska inte utsättas för olämpliga personer. Vi ska ta hand om vår personal, de ska inte behöva arbeta med kriminella personer. Därför måste vi säga upp personer som är engagerade i den organiserade brottsligheten. 

Vid uppsägningar kan det ibland göras överenskommelser, så kallade utköp. För oss i alliansen i Norra Hisingen ser vi det som otänkbart att staden skulle ingå ett avtal, där vi ger pengar till medarbetare som är med i den organiserade brottsligheten. I dessa fall blir det extra viktigt att facken har en sund inställning och sätter de barn, brukare och andra medarbetare i första rummet och inte driver frågan om avgångsvederlag i dessa ärenden. Vi måste alla göra det vi kan för att tillsammans trycka tillbaka den organiserade brottsligheten.  

 

Jens Adamik (L)

Ordförande SDN Norra Hisingen

 

Sabina Music (C)

Vice ordförande SDN Norra Hisingen

 

Pierre Alpstranden (M)

Ledamot SDN Norra Hisingen