Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldet måste inte vara en del av vår vardag

Vi vill se en ökad lokal närvaro för att svara på de mest akuta problemen genom att utbilda 10 000 fler poliser fram till 2024, skriver Dennis Dioukarev (SD) och Jörgen Fogelklou (SD).Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Dennis Dioukarev (SD), riksdagsledamot.Foto: PRESSBILD
Jörgen Fogelklou (SD), oppositionsråd Göteborg.Foto: PRESSBILD

Det finns många eldsjälar i Göteborg som jobbar ideellt för att skapa en tryggare stad. Dessa föreningar vill SD ge extra medel så att de kan utveckla sin verksamhet. Vi kommer alltid att kämpa för ett Sverige där alla kan vara trygga, skriver Dennis Dioukarev (SD) och Jörgen Fogelklou (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning för 2020 visar att oron för brottsligheten i samhället ligger på den högsta nivån någonsin. Det är en utveckling som byggts upp under lång tid och möjliggjorts av regeringskonstellationer av olika färg. Ansvarsbördan vilar emellertid tyngst på socialdemokratin eftersom partiet haft enskilt längst regeringsinnehav av alla partier och därmed störst inflytande över samhällsutvecklingen i Sverige. Normaliseringen av Socialdemokraterna i regeringsställning är därför minst lika farlig som brottsligheten själv, eftersom det får oss att glömma hur ett tryggt samhälle kan se ut.  

I dag ser vi personrån som fått en råare karaktär i form av förnedringsrån, som i Landala där en tonåring fick örat avskuret när han rånades av ett gäng på tio personer. Det grova våldet har också eskalerat till att kräva allt fler civila dödsoffer. Det är omöjligt att glömma den åttaåriga pojke som dog i sitt hem i Biskopsgården av en inkastad handgranat eller småbarnspappan som knivmördades helt oprovocerat på kvällspromenaden i Hisings Backa, så sent som i förra månaden. Hans änka hade därefter ett tydligt budskap till oss: ”Det här får inte bli ännu ett knivmord som man glömmer bort”. 

Det är fullständigt hjärtskärande exempel av många i Göteborg de senaste åren, som vi aldrig kommer att glömma. För att återupprätta tryggheten i vårt land går Sverigedemokraterna därför fram med en rekordstor satsning, 36 miljarder kronor, på rättsväsendet i vårt förslag till statsbudget, parallellt med Sveriges mest offensiva politik för straffskärpningar, utökade polisiära befogenheter och en intensiv utvisningspolitik. Inom ramen för denna satsning vill vi se en ökad lokal närvaro för att svara på de mest akuta problemen genom att utbilda 10 000 fler poliser fram till 2024. Vi budgeterar därför för:

En riktad lönesatsning för poliser

Att det införs en betald polisutbildning där lön betalas under utbildningstiden

Att administrativ personal anställs för att frigöra polisiär kompetens

Att 5 000 ordningsvakter anställs för att öka närvaron i samhället

Vidare föreslår vi ett tillskott på totalt 30 miljarder kronor över tre år till det kommunala utjämningssystemet, för att ge kommunsektorn rätt förutsättningar för att upprätthålla god välfärd och fungerande offentliga kärnverksamheter. På så sätt ges kommunerna möjlighet att behålla ett rimligt skattetryck utan att ytterligare behöva öka skuldbördan, samtidigt som nödvändiga investeringar i välfärd och trygghetsskapande åtgärder kan genomföras. 

I Göteborg går SD fram med en trygghetssatsning i vår kommunbudget för bättre belysning, trygghetskameror på brottsutsatta platser och fler nattvandrare. Det finns många eldsjälar i staden som jobbar ideellt för att skapa en tryggare stad och hjälpa brottsoffer. Dessa föreningar vill SD ge extra medel så att de kan utveckla sin verksamhet. Vi ser också vikten av lokala preventiva åtgärder och prioriterar därför ”Ung i västra Hisingen”, som visat sig vara ett framgångsrikt arbetssätt för att förebygga psykisk ohälsa, missbruk och att unga dras in i kriminalitet. Vi föreslår att metoden etableras i hela Göteborg, i samband med stadens omorganisation, och avsätter 10 miljoner kronor till respektive ny socialnämnd, totalt 40 miljoner.

Sammanfattningsvis tar vi ett helhetsgrepp om trygghetsfrågan på nationell och kommunal nivå genom historiskt offensiva satsningar, som skulle göra en direkt skillnad för alla medborgare. Vi kommer aldrig acceptera den destruktiva samhällsutveckling som skett under decennier av socialdemokratiskt styre. Vi kommer alltid kämpa för ett Sverige där alla kan vara trygga. Det besinningslösa våldet måste inte vara en del av vår vardag, men är dömt att vara det om vi hoppas på ett annat resultat med samma politik.

 

Dennis Dioukarev (SD)

Riksdagsledamot

 

Jörgen Fogelklou (SD)

Oppositionsråd Göteborg